Poetin steunt NAVO in Afghanistan in ruil voor voor uitsluiting Oekraïne en Georgië

UNKNOWN

De Russische president Vladimir Poetin is bereid de NAVO-missie in Afghanistan te steunen op voorwaarde dat de Alliantie de deur op slot doet voor lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. Dat schrijft de Poolse krant Gazeta Wyborcza onder aanhaling van diplomatieke bronnen in Polen en bij de NAVO. Mogelijk verklaart het voorstel van Poetin waarom de Duitse bondskanselier Angela Merkel het voorstel lanceerde om Rusland bij het "Amerikaanse raketschild op Europese bodem" te betrekken.

Onderhandelingen
Volgens een anonieme bron in de krant onderhandelt de NAVO al weken met Moskou opdat Rusland een bevoorradingslijn voor de ISAF in Afghanistan openstelt. Vorige week was Merkel in Moskou. Tijdens een gezamenlijk ontbijt "stelde Poetin zelfs voor, soldaten naar Afganistan te sturen om de NAVO-troepen aldaar, die zwaar onderbemand zijn, bij te staan".

Eis
In ruil eist Poetin twee dingen, aldus de door de Poolse krant aangehaalde bron. "Ten eerste, dat de NAVO de deur sluit voor Oekraïne en Georgië. Ten tweede, dat de Russische president op de NAVO-top begin april in Boekareest als een gelijkwaardige partner wordt behandeld, niet als een 'invité'". (afp/sam)