Poetin: “Pyongyang moet veiligheidsgaranties krijgen in ruil voor denuclearisatie”

Photo News
De Russische president Vladimir Poetin heeft op een persconferentie na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gezegd dat Pyongyang "garanties voor zijn veiligheid en soevereiniteit" moet krijgen van de internationale gemeenschap, in ruil voor zijn nucleaire ontwapening.

Die garanties kunnen samen met respect voor het internationaal recht het nucleaire conflict oplossen, aldus Poetin, die zijn gesprek met Kim Jong-un "constructief" noemde.

"Het belangrijkste is om (...) de kracht van het internationaal recht te herstellen en terug te keren naar een situatie waarin het internationaal recht, en niet het recht van de sterkste de aangelegenheden in de wereld bepaalt," zei Poetin aan de pers na zijn eerste top met Kim in Vladivostok, het Russische Verre Oosten.

De Russische leider is er ook van overtuigd dat Kim Jong-un nog altijd bereid is met de Verenigde Staten te praten over zijn kernwapenprogramma. Hij wil de resultaten van de top bespreken met het Amerikaanse leiderschap. “Er zijn geen geheimen in dit opzicht”, voegde de president toe. Hij benadrukte ook dat de VS en Rusland een gedeeld belang hebben bij de denuclearisatie van Noord-Korea.

Kim en Poetin spraken elkaar vijf uur lang. Het was hun eerste ontmoeting.

REUTERS6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Yde

  Yep, Iran heeft ook garanties gekregen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Poetin en woord geven ? Twee zaken die lijnrecht tegenover elkaar staan.

 • Kris Boeie

  Javascript kijk maar naar Oekraïne, ooit de meeste kern knoppen op aarde en nu niks meer, kei veilig daar

 • Gerry Cle

  Alsof Trump zich zou houden aan een internationale afspraak.

 • Paul De Mol

  Poetin toont nog maar eens dat hij de meest verstandige wereldleider van de laatste 20 jaar is. Maar de haat en afgunst in het westen is zo groot dat ze niet eens naar hem willen luisteren.