Poetin op bezoek in Turkije voor onder meer top over Syrië

Reuters
Vladimir Poetin is vandaag aangekomen in Turkije voor een tweedaags bezoek. Het is de eerste buitenlandse trip van de Russische president sinds zijn herverkiezing in maart. Op het programma staat onder meer een top over Syrië. Het bezoek van Poetin komt er op een moment dat de relaties tussen Moskou en het Westen fel bekoeld zijn na de vergiftiging op Britse bodem van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Rusland en Turkije hebben sinds een jaar weer de banden aangehaald, zeker ook omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op gezette tijdstippen ook de Westerse banbliksems over zich heen krijgt. Zo is er een uitgebreide samenwerking op het vlak van energie. Een voorbeeld is de gaspijpleiding TurkStream, goed voor meer dan 12 miljard dollar, die Russisch gas zal leveren aan Turkije en het zuiden van Europa.

Poetin en Erdogan gaven vandaag het officiële startschot voor de bouw van de kerncentrale van Akkuyu, de eerste op Turkse bodem. De Russische gigant Rosatom zal die centrale optrekken. Er is een investering mee gemoeid van 20 miljard dollar. Verwacht wordt dat de kerncentrale in 2023 operationeel is. Ze moet 10 procent van de elektriciteit in Turkije leveren. Het project werd enkele keren op de lange baan geschoven en lag zelfs even stil nadat de Turkse luchtmacht in november 2015 vlak bij de Syrische grens een Russisch jachtvliegtuig uit de lucht had gehaald. Dat incident zorgde voor een zware diplomatieke crisis tussen Moskou en Ankara.

Bij de top over Syrië schuift morgen ook de Iraanse president Hassan Rohani aan. De klemtoon zal liggen op het inrichten van zogenaamde de-escalatiezones en humanitaire kwesties.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Poetin is de strateeg. Erdogan de (opgefokte) huurling. Zonder waarde.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Turkije en Rusland samen tegen de rest zoals reeds geweest duitsland met Italië en Japan tegen de rest

 • Ozkaya Kamil

  Bende grapjassen zien jullie niet dat TR dat slim speel Navo lid plus kopen ze s400 van Rusland voor tegen EU en de VS te verdedegen wie is hier de slimme piet . Erdogan doe zo verder steun tot het einde!

 • André Vermaelen

  Die turkse idioot weet nog niet dat Poetin turkije zal annexeren net zoals de Krim.

 • Daan Roos

  Is Turkije niet toegetreden als waarnemend lid, bij het SCO?

Video