Poetin: "Oostwaartse expansie van de NAVO is als een nieuwe Berlijnse muur"

AP
Russisch president Vladimir Poetin gaf vandaag zijn eindejaarspersconferentie. De toespraak werd met argusogen bekeken, gezien de huidige economische situatie in Rusland. Poetin reageerde echter koel en berustend: "We hebben de juiste stappen ondernomen. De economie van Rusland zal zichzelf snel herstellen."

De Russische president begon zijn conferentie met een opsomming van positieve ontwikkelingen in het Rusland van 2014. Zo noemde hij de bevolkingsgroei, en de verhoging van het salaris voor ambtenaren als docenten en dokters.

Economische situatie

Over de economische situatie kon hij kort zijn: "De situatie is veroorzaakt door invloeden van buitenaf. De aanpak die de Russische overheid en de centrale bank gehanteerd hebben, was correct en adequaat. Ze hebben "de juiste maatregelen getroffen" om de strijd aan te gaan met de crash van de roebel eerder deze week.

"We gaan dezelfde regelingen treffen die we in 2008 met succes hebben toegepast", aldus Poetin, die evenwel op de vlakte bleef over hoe de situatie verder zal evolueren. "De roebel kan opnieuw aan de oppervlakte komen, maar evengoed een nieuwe duik nemen, dat hangt af van een reeks onzekere factoren".

De Russische munt tekende maandag en dinsdag een historisch verlies op. Boosdoeners zijn de crisis in het oosten van Oekraïne, de Westerse sancties en de aanhoudende daling van de olieprijzen

Goede richting

Maar dat het met Rusland de juiste richting uitgaat, daar is hij zeker van." Ons land bevindt zich momenteel in een dal" - het woord crisis wil hij liever niet in de mond nemen - "maar binnen twee jaar is onze economie er zeker bovenop", zegt hij.  Die termijn is volgens Poetin een maximum. "Er is goede hoop dat er in het eertste kwartaal van 2015 al verbetering zichtbaar is."

De invloed van de Westerse sancties op de crisis relativeert hij: "Ongeveer 25 tot 30 procent van de crisis is te wijten aan de Westerse sancties, meer niet."

Oekraïne

Op de vraag of er een nieuwe Koude Oorlog zit aan te komen, antwoordde Poetin dat "het Westen nooit gestopt is met het bouwen van muren. Ondanks al onze moeite om toenadering te zoeken, hebben onze partners in Europa besloten dat zij de winnaars waren." Poetin noemde Europa dan ook "behoorlijk streng" in hun reactie op de situatie in Oekraïne.

De situatie in Oekraïne deed de president af als een "door Kiev geleide militaire operatie". Rusland is bereid om een mediërende rol te spelen in het conflict. "We willen de dialoog openen om het probleem op een politieke manier op te lossen."