Poetin: "Oorlog tussen Rusland en NAVO is krankzinnig"

Volgens president Poetin voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen.
EPA Volgens president Poetin voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen.
Een oorlog tussen Rusland en de NAVO is iets wat alleen een krankzinnige zich kan voorstellen. Dat zegt president Vladimir Poetin van Rusland vandaag in de Italiaanse krant Il Corriere della Sera. Daarover berichten Russische media.

"Ik wil kwijt dat wij ons bedrogen of onjuist behandeld voelen. Maar daar gaat het niet om. Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn gebaseerd is op samenwerking, niet op confrontatie", zei Poetin over de relatie met het Westen. Hij sluit een groot conflict tussen Rusland en de NAVO-lidstaten uit.

De wereld is drastisch veranderd zodat mensen met gezond verstand zich geen groot militair conflict vandaag kunnen voorstellen", aldus Poetin. "Ik verzeker u dat we andere zaken hebben om over na te denken. Enkel een gek persoon, in een droom, kan zich voorstellen dat Rusland plots de NAVO aanvalt."

'Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn is gebaseerd op samenwerking, niet op confrontatie'

Vladimir Poetin

Veiligheid Rusland

Volgens de president voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen. "Wat wij doen, is beperkt in omvang, maar voldoende om de veiligheid van Rusland te garanderen. Of wordt van ons verwacht dat we eenzijdig ontwapenen?"

De Russische president hekelde uitbreidingen van NAVO-bases langs de grenzen van Rusland. "Wij hebben onze bases ontmanteld in onder meer Cuba en Vietnam. Als we kijken naar Amerikaanse bases nu, dan zie je daar een behoorlijk verschil", zei Poetin. "Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen".

'Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen'

Vladimir Poetin

Oekraïne

Over de crisis in Oekraïne zei Poetin dat er op dit moment geen alternatief is voor de afspraken die rebellen en Oekraïne maakten in Minsk. Die worden lang niet altijd nageleefd. De EU en VS hebben er bij Rusland op aangedrongen invloed uit te oefenen op de rebellen. "Wij doen ons deel en zullen alles doen om invloed uit te oefenen op de niet-erkende republieken in Donetsk en Loehansk. Maar niet alles hangt van ons af. Europa en de VS moeten net zoveel druk uitoefenen op de autoriteiten in Kiev", aldus Poetin.

De Krim

De relaties tussen Moskou en het Westen zijn gespannen, na de annexatie van het schiereiland de Krim door Rusland in maart 2014 en de escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens Andrej Lyssenko, Oekraïens militair woordvoerder, kwam de afgelopen 24 uur een Oekraïense soldaat om en raakten er tien gewond bij geweld in het oosten.

Het conflict in het oosten van Oekraïne eiste al meer dan 6.400 mensenlevens sinds april 2014.

Het conflict in Oekraïne eiste al meer dan 6.400 levens sinds april 2014