Poetin noemt vergiftigde dubbelspion Skripal "stuk uitschot" en "landverrader"

Russisch president Vladimir Poetin.
AP Russisch president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de in Groot-Brittannië vergiftigde Russische dubbelspion Sergej Skripal omschreven als een "stuk uitschot" en een "landverrader". Nog volgens Poetin werkte Skripal vanuit Groot-Brittannië samen met westerse inlichtingendiensten.

"Die Skripal is gewoon een spion die zijn land heeft verraden", zei Poetin tijdens een conferentie over energie in Moskou. "Hij werd opgepakt en gestraft, zat vijf jaar in de gevangenis. We hebben hem vrijgelaten en hij is naar Groot-Brittannië vertrokken en bleef samenwerken met inlichtingendiensten, en hen adviseren."

Poetin meent ook dat er een hele "mediacampagne" werd opgezet rond de man. "Stel je voor dat iemand je land verraadt", zei Poetin. "Wat denk je over hem? Hij is een stuk uitschot, en dat is het zowat."

Skripal en zijn dochter Joelia werden begin maart in het Britse Salisbury vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Volgens Londen zat de Russische inlichtingendienst achter die vergiftiging, en er is een Europees aanhoudingsmandaat tegen de twee Russen die ervan worden verdacht de Skripals te hebben vergiftigd. Moskou van zijn kant ontkent hier iets mee te maken te hebben. Onderzoeksjournalisten ontdekten dat de twee mannen die hiervan beschuldigd worden, voor de Russische inlichtingendiensten werken.

In een bizar TV-interview, vorige maand, zeiden die twee mannen dat ze inderdaad in Salisbury waren, maar gewoon om de kathedraal en Stonehenge te zien.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark germanus

  Poetin heeft gelijk,die gast is een landverrader. Ben zeker dat in alle landen zulke daden als landverraad aanzien worden en waarschijnlijk doodstraf en/of levenslang als straf hebben. Dus Rusland is niet zo een uitzondering.

 • Luc Lepoudre

  Een paar woorden uit zijn context en heel haatdragend Vlaanderen met Ruslandfobie zet zijn kuif op.

 • Marc Baeyens

  Poetin geeft dus eindelijk toe dat hij de spion vergifgtigd heeft. Al die andere moorden zullen ook wel op zijn conto staan.

 • Henri Dederen

  Op een conferentie over energie zou het beter zijn dat er over het thema vragen worden gesteld. Maar neen, dat is voor het Westen geen sensatie... Als Putin zegt dat de westerse media Skripal bijna voorstellen als een mensenrechtenverdediger en hierbij vergeten dat het om landverrader gaat, die blijkbaar zijn activiteiten verder zet, dan kan ik best zijn woorden begrijpen... Men zou natuurlijk ook beter heel het gesprek met Putin uitzenden dan krijg je ook een ander beeld over het hele gebeuren.

 • Jef Heffens

  Rusland is een mooi land, spijtig dat er een gefrustreerde, wraakzuchtig dictator aan het hoofd staat. Hij heeft afspraken gemaakt om spionnen uit te wisselen en daarna gaat hij moordpartijen organiseren. Er worden in Rusland ook bijna dagelijks burgers vermoord in opdracht van Poetin.