Poetin: NAVO-raketschild is nieuwe stap in wapenwedloop

Een soldaat maakt vlak voor de opening van een NAVO-basis in Roemenië de rode loper schoon.
AP Een soldaat maakt vlak voor de opening van een NAVO-basis in Roemenië de rode loper schoon.
Het in werking stellen van een nieuw NAVO-raketschild is de volgende stap in een wapenwedloop tussen Rusland en het Westen, aldus de Russische president Poetin. In reactie hierop wil hij het defensiebudget vergroten om de "balans" te herstellen.

Met de opening van een NAVO-basis in Roemenië is het raketschild gisteren in werking getreden. Het is de eerste op het vasteland van Europa van waaruit onderscheppingsraketten kunnen worden afgevuurd. Deze moeten andere raketten op hun weg naar Europa tegenhouden en veilig laten exploderen of van hun koers afbrengen. 

Het schild is er "om Europa te beschermen", stelt Robert Bell, een belangrijke adviseur van de Amerikaanse defenisieminister Ash Carter. Hij benadrukte woensdag dat het schild niet is opgeworpen om Europa te beschermen tegen de Russen. Poetin heeft echter een andere lezing van deze zaak en ziet het als een bedreiging voor zijn Rusland. 

"Rusland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er een strategische militaire balans ontstaat, wat de meest betrouwbare garantie is om grootschalige militaire conflicten op te lossen", zegt Poetin. In reactie op het schild wil hij het defensiebudget verhogen.

Bell stelde dat het raketschild, dat 800 miljoen dollar heeft gekost, vooral erop gericht is om Europa te beschermen tegen bijvoorbeeld Iran. "De Iraniërs zijn bezig om hun mogelijkheden uit te breiden en we moeten dat voor zijn", aldus de diplomaat.

De basis in Roemenië is onderdeel van een groter Europees schild. Een tweede NAVO-basis komt in Polen. Naast deze twee onderscheppingsbases, bestaat het raketschild verder uit een radar in Turkije, vier Amerikaanse marineschepen bij Spanje die ook raketten kunnen afvuren en een commandocentrum in Duitsland. Een dag nadat de Roemeense basis wordt overgedragen aan het NAVO-commando, op vrijdag, zal worden begonnen met de bouw van de tweede basis in Polen. Deze moet in 2018 gereed zijn.