Poetin naar herdenking van landing in Normandië op 6 juni

Russisch president Vladimir Poetin zal de herdenking in Frankrijk bijwonen.
EPA Russisch president Vladimir Poetin zal de herdenking in Frankrijk bijwonen.
De Russische president Vladimir Poetin woont op 6 juni de herdenking van de 70ste verjaardag van de geallieerde invasie in het Franse Normandië bij. Dat heeft de Russische ambassadeur in Frankrijk, Aleksander Orlov, donderdag laten weten.

"President Poetin werd door president Hollande uitgenodigd om deel te nemen aan de plechtigheden rond de herdenking van de landing in Normandië op 6 juni. Hij heeft de uitnodiging aanvaard en zal op 6 juni aanwezig zijn", aldus Orlov op de Franse zender BFM TV.

Gevraagd naar een mogelijke ontmoeting met de Westerse leiders in de marge van de herdenking, waar overigens ook de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan deelnemen, antwoordde de ambassadeur dat er "mogelijk enkele ontmoetingen voorzien zijn".

Militaire oefeningen
De Franse president liet donderdag weten dat Poetin "welkom" was op de herdenking. "We mogen dan misschien wel van mening verschillen, ik zal nooit vergeten dat het Russische volk miljoenen levens heeft gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog", aldus de staatsleider.

Intussen heeft Rusland tijdens een militaire oefening donderdag verschillende tests uitgevoerd met nucleaire raketten. De oefening werd vanuit Moskou gesuperviseerd door Poetin en door de presidenten van Wit-Rusland, Armenië, Tadzjikistan en Kirgizië. Poetin liet op de Russische televisie verstaan dat de oefening sinds november gepland was en los staat van de gebeurtenissen in Oekraïne.