Poetin laat paus ruim een uur wachten

Paus Franciscus heeft vandaag lang moeten wachten op de Russische president Vladimir Poetin. Die kwam ruim een uur te laat voor zijn persoonlijke audiëntie bij de kerkvorst, aldus Italiaanse media.

Poetin stond voor 17 uur in Franciscus' agenda maar arriveerde ruim na zessen in de kerkstaat. Het was de tweede ontmoeting tussen de paus en Poetin.

's Ochtends verscheen de Russische president ook al te laat voor zijn afspraak met de Italiaanse premier Matteo Renzi op de wereldtentoonstelling in Milaan. Daar staat 10 juni in het teken van Rusland.

Russia Today, het Engels-talige nieuwsmedium van de Russische regering, meldt dat Poetin met de paus heeft gesproken over 'de opkomende bedreigingen voor het christendom'.

"De twee mannen hebben dezelfde conservatieve waarden in een snel veranderende wereld, en zijn beiden bezorgd over opkomende bedreigingen voor het christendom. Tijdens hun laatste vergadering in 2013 hebben Poetin en de paus gesproken over het gevaar waarmee christenen in het Midden-Oosten worden geconfronteerd door de opkomst van radicale islamisten."

Poetin met de Italiaanse premier Matteo Renzi op de wereldtentoonstelling in Milaan.
EPA Poetin met de Italiaanse premier Matteo Renzi op de wereldtentoonstelling in Milaan.

Vredesengel

De ontmoeting in het Vaticaan duurde een vijftigtal minuten. Tijdens de audiëntie heeft paus Franciscus de Russische president ook tot inspanningen opgeroepen voor een oplossing van het conflict in Oekraïne. Franciscus "bekrachtigde dat een oprechte en grote inspanning nodig is om de vrede te bewerkstelligen", zo deelde het Vaticaan mee.

Volgens Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi heeft de paus gevraagd dat in Oekraïne "alle partijen ernaar moeten streven om de akkoorden van Minsk om te zetten". Franciscus schonk Poetin een medaille met een vredesengel. "Dat is de vredesengel die alle oorlogen wint en van solidariteit tussen de volkeren spreekt", zei hij volgens het persagentschap Ansa, dat zich baseerde op aanwezigen.

Vladimir Poetin wordt in Vaticaanstad verwelkomd door bisschop Georg Ganswein.
REUTERS Vladimir Poetin wordt in Vaticaanstad verwelkomd door bisschop Georg Ganswein.