Poetin is wél bereid tot nieuwe "zeer zinvolle" ontmoeting met Trump

Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens hun ontmoeting in Helsinki op 16 juli.
REUTERS Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens hun ontmoeting in Helsinki op 16 juli.
Enkele dagen nadat het Witte Huis heeft aangekondigd dat een volgende topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin er dit jaar niet meer zal komen, maakte Poetin vandaag bekend dat hij een nieuwe ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtsgenoot in Washington of Moskou niet uitsluit.

"Wij zijn bereid president Trump uit te nodigen in Moskou. Overigens heeft hij een dergelijke uitnodiging al gekregen", zo zei Poetin tijdens de top van de Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Arika) in Johannesburg. Poetin ging niet in detail, maar liet uitschijnen dat hij ook naar Washington wil afreizen. "Maar de voorwaarden daarvoor moeten nog uitgewerkt worden", luidde het nog volgens het Russische persagentschap Tass.

Het Witte Huis liet al snel weten dat Trump open staat voor het idee van een reis naar Moskou. "President Trump wacht vol ongeduld om Poetin in Washington te ontvangen na Nieuwjaar, en hij staat open voor een bezoek aan Moskou als hij daartoe uitgenodigd wordt", klonk het in een mededeling.

Uitnodiging uitgesteld

Na de topontmoeting tussen beide wereldleiders in Helsinki midden juli liet Trump weten dat hij Poetin in de herfst in het Witte Huis had uitgenodigd. Woensdag krabbelden de Amerikanen terug en lieten ze weten dat Poetin ten vroegste in 2019 in de VS zou ontvangen worden. 

"De president denkt dat de volgende bilaterale ontmoeting met president Poetin moet plaatsvinden nadat de Rusland-heksenjacht voorbij is", zei nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Hij verwees daarmee naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde "collusie" tussen Moskou en het campagneteam-Trump, en inmenging van Rusland in de laatste door Trump gewonnen presidentsverkiezingen.

Poetin liet in Johannesburg nog weten dat hij de ontmoetingen met Trump zeer zinvol vindt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Poetin is de enige die Trump nog niet als vijand genoemd heeft. Neen Poetin is zijn beste, en waarschijnlijk enige vriend. Vraag me niet waarom, want dat zullen die twee alleen weten. Privé staats geheim.

 • Lilly Daems

  Poetin is wél bereid tot nieuwe “zeer zinvolle” ontmoeting met Trump ! Als je deze zin leest weet je genoeg . Poetin draait den Trump zo rond zijn vinger.

 • Peter Bonacasa

  Spoedoverleg naar aanleiding van Cohen?

 • chris delanghe

  Iets meer Poetin in Belgie en het zou er beslist anders aan toegaan: lees beter.

 • frankky muylaert

  President Poetin is ne topper ♡