Poetin huldigt omgekomen nucleaire onderzoekers van ‘Stormvogel’: een “technisch ongeëvenaard” wapen

Vladimir Poetin nodigde de weduwes van de vijf omgekomen onderzoekers uit op het Kremlin.
EPA Vladimir Poetin nodigde de weduwes van de vijf omgekomen onderzoekers uit op het Kremlin.
De vijf nucleaire onderzoekers die op 8 augustus in het noorden van Rusland om het leven kwamen tijdens een mislukte test van een geheime raketmotor, waren bezig met de ontwikkeling van een “uiterst geavanceerd en technisch ongeëvenaard” wapen. Dat heeft Russisch president Vladimir Poetin verklaard.

Hij sprak gisteren tijdens een plechtigheid op het Kremlin waarbij de vijf onderzoekers van het Russische atoominstituut Rosatom postuum de ‘Orde van Moed’ kregen. Hun weduwes kregen de medailles overhandigd.

Het incident op een offshoreplatform in de Witte Zee blijft - naar goede Russische gewoonte - met raadsels omgeven. Vaststaat dat de omgeving van de stad Severodvinsk na de explosie enige tijd is blootgesteld aan radioactiviteit.

De mislukte test maakte de NAVO en westerse inlichtingendiensten extra zenuwachtig. Zij zien vermoedens bevestigd dat Moskou bezig is met de uitbouw van een prototype van een nucleair aangedreven ballistisch wapen genaamd
Burevestnik (vrij vertaald ‘Stormvogel’). In NAVO-kringen gaat de kruisraket als Skyfall (‘Hemelval’) door het leven, weet The Daily Mail. De ‘Stormvogel’ zou vrijwel een onbeperkt bereik hebben.

Poetin sprak in in maart 2018 Russische parlementsleden toe en kondigde de verdere ontwikkeling van een kernraket zonder bereikbeperking aan.
EPA Poetin sprak in in maart 2018 Russische parlementsleden toe en kondigde de verdere ontwikkeling van een kernraket zonder bereikbeperking aan.

“Het bezit van dergelijke unieke technologieën is vandaag de belangrijkste garantie voor vrede op aarde”, aldus Poetin. “Wat er ook gebeurt, we zullen er alles aan doen om dit wapen (waar hij niet verder op inging, red.) te verbeteren.”

De namen van de vijf onderzoekers zijn voor het eerst vrijgegeven. Een van hen is Vlasjslav Janovskij (71), een van de belangrijkste Russische nucleaire wetenschappers. Ook Vjatsjeslav Lipsjev (40), directeur van een geheim onderzoeksinstituut, vooraanstaand elektronica-ingenieur Jevgeni Korotaev (50) en testingenieurs Sergei Pichoegin (45) en Aleksei Vloesjin (43) overleefden de test niet. Drie andere wetenschappers moesten na het incident meteen naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk of ze nu ruim drie maanden later terug thuis zijn.

Lees ook: Nucleaire explosie in Rusland: zijn de ‘superwapens’ van Poetin dan toch geen bluf

Lees ook:  Rusland onthult ‘Satan 2’: de kernraket die “Frankrijk, het VK of Texas kan uitvegen”

EPA12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Rusland komt van ver, door Poetin terug een wereldspeler geworden. Obama had het nog over het reduceren tot een louter regionale macht, maar dat is mooi mislukt.

 • Frans Peeters

  Goed zo anders waren wij hier in EU alleen de klos van VS wapenopbod

 • Marie Vanakker

  Op een dag zal er iemand aan de macht komen die deze wapens zal inzetten . Misschien is er zo al eentje aan de macht .

 • CHRISTINE WAUTERS

  Putin test ze maar eens uit op Al Hol !

 • Erik D'haene

  Ik maak me véél minder zorgen over Rusland, dan over de machtsgeilheid en oorlogszucht van de VS.