Poetin hoopt op herstel van Amerikaans-Russische relaties

Mike Pompeo schudt de hand van Poetin tijdens zijn bezoek aan Rusland.
EPA Mike Pompeo schudt de hand van Poetin tijdens zijn bezoek aan Rusland.
De Russische president Vladimir Poetin hoop dat er werk kan worden gemaakt van een herstel van de moeilijke betrekkingen tussen Moskou en Washington. Dat heeft Poetin vandaag verklaard tijdens een ontmoeting in Sotsji met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

“Enkele dagen geleden heb ik het genoegen gehad om met de president van de Verenigde Staten te kunnen spreken aan de telefoon” verklaarde Poetin aan het Russische nieuwsagentschap Tass. “Ik kreeg de indruk dat de president geneigd is om de Russisch-Amerikaanse banden en contacten te herstellen voor de zaken die een wederzijds belang inhouden.”

“Wij hebben al herhaaldelijk gezegd dat we een volledig herstel van de relaties zouden willen”, vervolgde Poetin. “Ik hoop dat nu de nodige voorwaarden daarvoor gecreëerd worden.”

Pompeo onderstreepte dat er op sommige vlakken al goed wordt samengewerkt. “Er is goed gewerkt rond Noord-Korea en Afghanistan en de strijd tegen het terrorisme”, zo deelde hij mee. “Dat zijn zijn zaken waarop we kunnen voortbouwen.

Pompeo beklemtoonde echter ook dat verdere Russische bemoeienis met verkiezingen niet geaccepteerd zal worden.

"Als de Russen zich daar in 2020 mee bezighouden, zal onze relatie nog slechter worden dan die al was'', waarschuwde Pompeo. Poetin ontkende op zijn beurt met klem dat zijn regering ooit heeft geprobeerd verkiezingen in de VS te beïnvloeden.

De betrekkingen tussen Rusland en de VS hebben geleden onder berichten over mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Uit een grondig onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is uiteindelijk gebleken dat er wel contacten waren tussen Rusland en het Trump-kamp, maar dat er geen bewijzen zijn voor een misdaad.

Poetin noemde het Mueller-onderzoek “objectief”. “Hij bevestigde dat er geen sporen zijn van een samenzwering tussen Rusland en de Amerikaanse regering. We hebben dat ook altijd als complete onzin beschouwd.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Met die clowns in Washington?.. Ze verdienen hun brood met chaos. Angstpolitiek verkoopt..

  • Daan Roos

    En de VS belooft ook nooit meer tussen te komen in de verkiezingen in andere landen, nooit meer andere landen binnen te vallen en nooit meer leugens te verspreiden