Poetin: "Het zal niet makkelijker zijn zonder mij"

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat zijn opvolger Dmitri Medvedev "geen makkelijker" partner zal zijn. Hiermee smoorde hij de hoop van het Westen op een ontdooiing van de gespannen relaties in de kiem.

"Ik heb de indruk dat sommige van onze partners wachten op het moment waarop ik mijn presidentsfunctie neerleg", zei hij met enige ironie na een onderhoud met Duits kanselier Angela Merkel.
"Ik denk niet dat het partnerschap makkelijker zal zijn met hem", waarschuwde hij tijdens een persconferentie. Medvedev treedt op 7 mei aan als president.

Van Washington tot Berlijn waren de grote landen tamelijk tevreden met de verkiezing van Medvedev. Ze hoopten op een betere verstandhouding nadat de betrekkingen onder Poetin serieus afgekoeld waren.

"Dmitri Medvedev zal vrij zijn om zijn genegenheid met een liberaal beleid tentoon te spreiden, maar hij is ook een Rus en even nationalistisch als ik, in de goede zin van het woord", zei Poetin. Hij toonde hiermee aan wie de baas is, ondanks de verkiezing van zijn beschermeling op 2 maart met 70 pct van de stemmen.

"Hij zal de belangen van Rusland heel actief verdedigen", zei de uittredende president. (belga/jv)

UNKNOWN