Poetin beschuldigt Polen van samenzwering met Hitler

Vladimir Poetin.
AP Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt Polen ervan een ‘bondgenootschap’ gesloten te hebben met Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. “Ze hebben ook antisemitisch gehandeld”, zei hij in een toespraak voor enkele hooggeplaatste officieren van het Russische ministerie van Defensie.

Poetin zei dat hij archieven had ingekeken die door het Rode Leger in Europa na 1945 waren teruggevonden. Daaruit bleek volgens hem dat verschillende landen, waaronder Polen, “in wezen hadden samengezworen met de nazi-dictator”. De Russische president zei voorts nog dat hij beledigd was door “de manier waarop Hitler en Polen het zogenaamde Joodse vraagstuk bespraken".

De afgelopen dagen laaide de diplomatieke spanningen weer hoog op tussen Rusland en Polen. De Russische diplomatie hekelde de "agressieve retoriek”, Polen beschuldigde Russische functionarissen er dan weer van de zaken verkeerd voor te stellen.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  CEO van Hermitage Capital Management, gelooft dat de Russische Tsaar Poetin is "de rijkste man ter wereld" met een netto waarde van $ 200 miljard. Browder heeft goede trouw om zijn Russische connecties te ondersteunen; het bedrijf is de financier van de grootste portefeuillebelegger in Rusland.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Dat de info uit de Russische archieven zouden komen is ofwel een leugen van Poetin ofwel een leugen van diegene die het zou hebben neergeschreven om de genocides in Polen te verrechtvaardigen. Feit is dat het een pertinente leugen is.

 • Mieke Vhuyst

  Dat Danzig door Polen geterroriseerd werd en Polen de Duitsers daar met dodelijk geweld verhinderde naar Duitsland te trekken, ondanks talloze diplomatische toenaderingen van Hitler, zal niet in zijn archief staan. Nochtans de reden dat Duitsland binnenviel...

 • Marc Baeyens

  Leugenaar Poetin moet niet van de toren blazen. Het Rusland van Stalin heeft ook samengezworen met Hitler om zijn territorium uit te breiden. Maar werd daarna vakkundig in het zak gezet.

 • Lucien Mertens

  Iets ligt ons zwaar op de maag?! Dan keren we de zaken toch gewoon om moet Poetin denken. Zelfs zijn Amerikaanse tegenhanger is nog niet zo ver heen...