Poetin belooft "symmetrisch antwoord" op recente Amerikaanse rakettest, “maar geen nieuwe wapenwedloop”

In het door de VS opgezegde INF-verdrag was het verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten geregeld.
AFP In het door de VS opgezegde INF-verdrag was het verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten geregeld.
Rusland zal "met passende maatregelen" reageren op een recente Amerikaanse test met een kruisraket. Daarnaast wil het land zich "niet in een nieuwe wapenwedloop begeven". Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vandaag in een vergadering van de Russische Veiligheidsraad waarin de test is besproken.

Het Pentagon maakte zondag bekend een conventionele kruisraket te hebben getest bij San Nicolas Island in Californië. Het projectiel raakte zijn doel na 500 kilometer. Die proef zou onder het oude INF-verdrag verboden zijn geweest.

“Ik geeft de Russische ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken de opdracht (...) het niveau van de dreiging te analyseren dat voor ons land teweeggebracht werd door de daden van de Verenigde Staten, en afdoende maatregelen te nemen om een symmetrisch antwoord voor te bereiden”, verklaarde Poetin op een bijeenkomst van zijn veiligheidsraad.

“Risico op escalatie”

De Amerikaanse test betekende het echte einde van het INF-ontwapeningsverdrag dat het gebruik door de VS en Rusland verbood van raketten met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer. Het verdrag werd een maand geleden opgeschort door de twee rivaliserende grootmachten, die elkaar ervan beschuldigden het verdrag te schenden. Rusland en China veroordeelden de Amerikaanse rakettest meteen, wijzend op het risico van een “escalatie van de militaire spanningen” en van een nieuwe wapenwedloop.

“Het is duidelijk dat de test niet het resultaat van een improvisatie was, maar een schakel in een ketting van sinds lang geplande gebeurtenissen”, meent Poetin. Hij verzekerde evenwel dat Rusland “open blijft staan voor een constructieve dialoog op voet van gelijkheid met de Verenigde Staten om het vertrouwen en de internationale veiligheid te versterken”.

De Amerikaanse rakettest vond plaats op het eiland San Nicolas, nabij de kust van Californië.
AP De Amerikaanse rakettest vond plaats op het eiland San Nicolas, nabij de kust van Californië.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • abu hansa

  Putin zoals Trump zijn geen domme en corrupte politiekers maar inteligente zaken mensen dat leiden hun landen zoals moet.Maar links liberal/democrats zullen deze komentaar niet graag zien.

 • Nicole Vogelaere

  De grote machten moeten hun kracht weer eens meten. En we maken ons druk over het milieu, wat een lachertje.

 • danny janssens

  bijna steeds is het de VS die provoceert om een oorlog te starten, het is niet anders nu

 • roland de bruyne

  sorry hoor, maar ik geloof nog meer in Putin met zijn jarenlange zelfde politieke aanpak dan met dat klein narcistisch kind Trump.