Podemos zet Spaanse politiek op zijn kop en wordt tweede in peiling

Met 24 procent van de stemmen zou de nieuwe linkse politieke beweging Podemos bij de parlementsverkiezingen in september vanuit het niets de tweede politieke kracht van Spanje worden. Dat blijkt uit een peiling. De conservatieve regeringspartij PP blijft wel de grootste.

Tienduizenden Spanjaarden kwamen zondag nog op straat in het centrum van Madrid voor een bijeenkomst van Podemos ('Wij kunnen'). De politieke beweging zet zich af tegen de rigide besparingspolitiek van de Europese Unie en valt te vergelijken met het radicaal linkse Syriza in Griekenland.

De voorstellen van Podemos-kopman Pablo Iglesias lijken bij veel Spanjaarden alvast aan te slaan, ook al noemen veel beleidsmakers ze "onrealistisch". Volgens de resultaten van een nieuwe politieke peiling blijkt dat Podemos in september 23,9 procent van de stemmen zou behalen. De partij zou daarmee de tweede partij worden, na de conservatieve PP van premier Mariano Rajoy. De sociaaldemocratische PSOE belandt pas op de derde plaats met 22,2 procent.

In de peilingresultaten is rekening gehouden met de onbeslisten en blancostemmers. Wordt die correctie weggelaten, dan wordt Podemos zelfs de grootste partij, met 19,3 procent van de directe stemmen. De PP haalt dan nog 12,9 procent, de PSOE 12,4. 35 procent is onbeslist of zou niet gaan stemmen.

Pablo Iglesias, voorman van de Podemos-beweging.
GETTY Pablo Iglesias, voorman van de Podemos-beweging.