Plunderingen, in brand gestoken auto's en traangas: Parijs weer in rep en roer door protest ‘gele hesjes’, 126 mensen opgepakt

De 23ste mobilisatiedag van de “gele hesjes” in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef ook vandaag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag eerste opstootjes uit. 126 mensen werden gearresteerd, in de stad kwamen ongeveer 10.000 manifestanten op de been.

Onder het motto “Wij willen leven, niet overleven” begonnen de gele hesjes in Parijs aan “akte 23" van het protest, met een nieuw “ultimatum” aan president Emmanuel Macron, aan het slot van een week die werd gedomineerd door de brand in de Notre-Dame kathedraal. Donderdag zal het staatshoofd de hervormingen aankondigen die hij trekt uit het nationaal debat.

In de hoofdstad waren vier betogingen voorzien, waarvan twee verboden. Enkele bruggen werden afgesloten voor het verkeer en verschillende metrostations zijn gesloten. 5.000 agenten zijn ingezet om de orde te handhaven. Rond 11 uur vanmorgen waren al een 70-tal actievoerders opgepakt bij preventieve controles omdat ze ‘verboden materialen’ bij hadden. Na de middag liep dat al op tot 126. Op meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad waren vechtpartijen en gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. Tientallen auto’s zijn in brand gestoken.

Voor Emmanuel Grégoire, eerste adjunct van de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo, is het welletjes geweest. “Het is tijd dat het geweld ophoudt”, zei hij vanmiddag. “De inwoners hebben er meer dan genoeg van.”

Traangas

Kort na de middag voerde de politie meerdere charges uit en werd traangas gebruikt tegen manifestanten langs een van de grote centrumlanen tussen de Place de la Bastille en Place de la République. De manifestatie met meerdere duizenden personen, die ‘s middags was begonnen, verliep tot dan rustig.

AFP

Volgens de politie hebben sommigen opgeroepen om ook in de buurt van de Notre-Dame te protesteren. Daarop kwam er een verbod om in die buurt, maar ook in de buurt van de Champs-Elysées in Parijs, te protesteren. De brand in de Notre-Dame eerder deze week wordt door de hesjes nu ook aangegrepen. “Miljoenen voor het herstel van Notre-Dame, wat blijft er voor de armen over?”, was een van de leuzen die gescandeerd werden en op borden waren te lezen.

Vandalisme en chaos

Meer dan 60.000 politieagenten en gendarmes waren in heel Frankrijk gemobiliseerd. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gisteren aan. Volgens hem zouden er opnieuw relschoppers en vandalen tussen de betogers zitten in enkele Franse steden zoals Toulouse, Montpellier, Bordeaux en in het bijzonder in Parijs.

“Hun vooropgestelde doel is duidelijk: 16 maart nabootsen”, vervolgde de minister. Hij verwees naar weekend 18 van de protesten, toen de Champs-Elysées voorwerp werd van vandalisme en chaos.

In Parijs werd ook deze keer effectief geplunderd: onder andere een met houten platen afgeschermde Go Sport-winkel werd ondanks de veiligheidsmaatregelen toch leeggeroofd.

Sinds 17 november

De gele hesjes betogen al sinds 17 november elke zaterdag, om onder meer een verhoging van de koopkracht te eisen, maar nu in het algemeen gekant is tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Macron. Op sommige zaterdagen is er in verschillende steden geweld uitgebroken. De regering heeft in maart een controversiële “anti-vandalenwet” aangenomen en heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen.

In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af. Vorige week waren er in heel Frankrijk 31.000 gele hesjes op de been.

AFP
AP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Aftreden van Macron zal weinig veranderen, de taart die er te verdelen is in Europa krimpt elk jaar. Dat heeft heel veel te maken met de verpletterende naïviteit in Europa en dat is niet alleen bij de politici. Ook is een verenigd Europa de enige toekomst voor ons allen, zowel het Catalaanse probleem als de Brixit zijn verloren energie. Je kan bijna beschrijven als een deel van de bevolking die nijgt naar zelf-destructie.

 • Denis Van den broeck

  De gele hesjes hebben gelijk . En het zal alleen maar erger worden !!! Blijven verzetten zou ik zeggen mijn respect heb je al !!!

 • guido vermeyen

  De "echte" gele hebben gelijk, maar het uiteindelijk doel is dat Macron, eens een poot verzet tot een meer eerlijke verdeling van de belastingen, waar gaat het over: die miljardairs betalen praktisch geen belasting aan Frankrijk, het is daarom dat ze betogen...geld storen voor de Notre- Dame is ok, maar dat steekt de ogen uit van de betogers, omdat zij al lang ijveren voor rechtvaardige regering.

 • Jef Lois

  Dit is wat de zogezegde nieuwe president zelf over de mensen afroept ook hij ging het allemaal anders doen, gevolg de mensen zijn nog armer gemaakt. En zoals al aangehaalt voor een hoop stenen halen ze een miljard samen op een uur voor de mensen die niet meer rond komen is er niks. En ze hebben gelijk ze moeten opstraat blijven komen op een bep moment loopt devemmer over en in het westen loopt de emmer al een tijd over maar de politieke classe wil het nog niet zien net als hier.

 • Gerard Braeckmans

  Waarom pakken ze die gemaskerde crapulen niet aan? Pak ze op en steek ze ergens voor een jaar in een kerker.