Pleegde dader Toronto aanslag uit vrouwenhaat?

De 25-jarige Alek Minassian
LinkedIn De 25-jarige Alek Minassian
Alek Minassian, de chauffeur van de bestelwagen die maandag tien voetgangers doodde en veertien andere verwondde tijdens een dolle rit door Toronto heeft dat mogelijk gedaan uit seksuele frustratie en een daaruit voortvloeiende rancune tegenover vrouwen. Dat blijkt tenminste uit de eerste elementen van het onderzoek.

In een bericht dat vlak voor de aanslag verscheen op de Facebookpagina van Alek Minassian betuigt de auteur zijn steun aan de ‘Incel Rebellion’. Op internetfora staat “incel” voor “involuntary celibate” of ongewenst celibatair. Facebook heeft de bewuste account ondertussen verwijderd, maar bevestigde aan meerdere Canadese media de authenticiteit ervan. 

Ook de Canadese onderzoeker Graham Gibson bevestigde deze nacht op een persconferentie het bestaan van "een mysterieuze boodschap" op het inmiddels offline gehaalde Facebookaccount van Minassian. De man was sinds 10 maart actief op het Facebookprofiel.

Gemeenschap van seksueel gefrustreerde mannen 

In het bericht werd Elliot Rodger geprezen, een man die zes mensen en vervolgens zichzelf doodschoot nabij de universiteit van Santa Barbara in Californië in 2014. Rodger omschreef zichzelf ook als een “Incel”. Op het internet vormen de Incels een gemeenschap van seksueel gefrustreerde mannen die hun frustratie vaak omzetten in vrouwenhaat en waarin wordt opgeroepen tot seksueel geweld.

Volgens Facebook is de account authentiek.
Facebook Volgens Facebook is de account authentiek.

"Soldaat (rekruut) Minassian Infanterie 00010, wilt spreken met Sgt 4chan alsjeblieft", zo staat in het Facebookbericht. "C23249161. De Incel-rebellie is al begonnen! We zullen alle Chads en Stacys omverwerpen! Alle eer aan de oppergentleman Elliot Rodger!"

In het bericht vermeldde Minassian ook enkele nummers. Het nummer 00010 is de beroepscode voor infanteristen in Canada, het nummer dat begint met een C gelijkt qua format op een registratienummer binnen het Canadese leger, waar Minassian diende van 23 augustus tot 25 oktober 2017. Het Canadese leger bevestigt dat Minassian gedurende zestien dagen een basistraining kreeg vooraleer hij op eigen aanvraag “vrijwillig werd ontslagen” zonder zijn training af te maken.

Chads en Stacys zijn scheldwoorden die Incels gebruiken voor seksueel actieve mannen en vrouwen. 4chan is een discussieforum dat in het verleden al meermaals gelinkt werd aan de verspreiding van nepnieuws.

Meerderheid slachtoffers vrouwen

De meerderheid van Massians slachtoffers waren vrouwen. Toch waarschuwt de politie van Toronto voor voorbarige conclusies. “We hebben nog geen bewijs dat effectief aantoont dat hij enkel vrouwen viseerde”, zei Gibson.

Minassian werd gisteren beschuldigd van tienvoudige moord.

Vorig jaar bande de sociale nieuwswebsite Reddit de Incel-gemeenschap overigens nog van haar site, omdat die in strijd zou zijn met het verbod op de verheerlijking van en aanzetting tot geweld.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Vandeplas

  Een terrorist dus.

 • Emir Alispago

  Een christelijke terrorist ?!

 • Lisette Theunis

  Ik weet zeker dat de man verward moet geweest zijn. Schijnt tegenwoordig nogal besmettelijk te zijn.

 • Jan De Smet

  Ofwel is het een terrorist ofwel is het een copycat van een terrorist.

 • Mohamed Halmaoud

  het moet een andere reden zijn dan terrorisme. Maar nog even zoeken, dat komt het zo softe canada beter uit.