Plannen voor gigantisch kanaal door Istanboel

AP
Turkije gaat een kanaal van 150 meter breed aanleggen dat de Zwarte Zee moet verbinden met de Zee van Marmara. Bedoeling is de zeestraat Bosporus, die door Istanboel loopt, te ontlasten. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd.

"We stropen de mouwen op voor het Istanboel Kanaal, een van de grootste projecten van de eeuw dat het Panama- en het Suezkanaal in de schaduw zal zetten", stelde Erdogan in een toespraak op de televisie. De eerste studies beginnen na de verkiezingen van juni. Het project zelf zou twee jaar in beslag nemen. Over het prijskaartje gaf Erdogan geen uitleg.

Het kanaal zal gegraven worden aan de Europese kant van Istanboel en een lengte van 40 tot 50 kilometer hebben. Dagelijks zouden zo'n 160 cruiseschepen en grote tankers het kanaal kunnen bevaren. De Bosporus, waarover jaarlijks 140 miljoen ton olie vervoerd wordt, zou op die manier ontlast worden.

Energieproject
De zeestraat doorkruist Istanboel en wordt gebruikt door tienduizenden vrachtschepen per jaar. Omdat de Bosporus een bochtige passage van een dertigtal kilometer bevat, moeten de schepen er risicovolle manoeuvres uitvoeren.

"Het is een energieproject, een project voor het transport, maar boven alles is het een milieuproject. Het gaat om de bescherming van de natuur, van de zee, van grondstoffen en van Istanboel en zijn omgeving", aldus de Turkse premier. Er wordt gemikt op 2023 voor de afronding van de werken. Die datum valt samen met de honderdste verjaardag van de oprichting van de Turkse Republiek. (afp/dea)

REUTERS