Plan voor luchthaven bij kwetsbaar Machu Picchu wekt woede

Machu Picchu.
AFP Machu Picchu.
De eerste werkzaamheden aan een luchthaven in de buurt van de wereldberoemde Peruaanse Incastad Machu Picchu stuiten op veel verzet. Het hoogtepunt van de legendarische Incabeschaving is fragiel en zou door de overvliegende vliegtuigen ernstig beschadigd kunnen raken. Archeologen, historici en de lokale bevolking zijn furieus.

De bekende toeristische bestemming, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, is op dit moment moeilijk te bereiken omdat het landelijke wegennet niet goed aansluit op de stad. De nieuwe luchthaven moet een einde maken aan de reisproblemen van bezoekers en is financieel aantrekkelijk voor het land.

Terwijl de eerste bulldozers in de buurt van Machu Picchu begonnen zijn om de grond geschikt te maken voor de bouw van het grote vliegveld, eisen critici dat het plan geschrapt wordt of dat er een nieuwe locatie voor de luchthaven komt. Er klinken allerlei soorten kritiek: de laagvliegende vliegtuigen zullen voor schade zorgen, er zal meer vervuiling en lawaai zijn en de potentiële toename in het aantal bezoekers zal ook zijn tol eisen van het kwetsbare Machu Picchu.

De Peruaanse overheid wil de bouw van het vliegveld rond 2023 voltooien. Zij snappen de bezwaren van critici niet. Carlos Oliva, de minister van financiën van Peru, zei eerder dat er een serie technische onderzoeken zijn die de constructie van de luchthaven ondersteunen en dat die er zo snel mogelijk moet komen. Of dat na alle kritiek gaat lukken is echter de vraag. 

AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Van der Vliet

    Alles voor het grote geld, de minister van financiën heeft waarschijnlijk berekend hoeveel het zou kunnen opbrengen en hoeveel hij op zijn rekening kan bijschrijven.

  • René Janssens

    En waar gaan ze die luchthaven dan neer zetten, beneden aan den berg vraag me af waar die dan gaan landen in dat bebostgebied allee in ieder geval het zal er mooi worden

  • Henri Hendrickx

    Alles maken de toeristen kapot!