Plan om vriend te redden, werd Japanse gijzelaar fataal

De Japanse journalist die gisteren werd onthoofd door Islamitische Staat was zelf op zoek gegaan naar de terreurgroep. Kenji Goto (47) hoopte zijn ontvoerde vriend Haruna Yukawa (42) te redden. Maar zijn reis werd hem fataal.

IS bracht deze week twee maal beelden naar buiten van onthoofdingen: eerst Yukawa, en na een week Goto. Hoewel de Amerikaanse en Japanse autoriteiten nog niet met zekerheid kunnen zeggen dat de beelden authentiek zijn, wordt er vanuit gegaan dat de twee mannen niet meer leven.

De moeder van Goto, Junko Ishido, reageerde gisteren ontdaan. "Ik ben te erg van slag om de goede woorden te vinden", zei ze. "Mijn zoons laatste daad was om naar Syrië te gaan om een mede-Japanner te helpen. Ik wil dat mensen de vriendelijkheid en moed van mijn zoon begrijpen."

Ervaren journalist
De twee leerden elkaar kennen tijdens een eerdere reis. Yukawa wilde van oorlogsverslaggever Goto leren hoe je in oorlogssituaties handelt. Yukawa gaf zichzelf uit als beveiliger voor Japanse bedrijven en viel in handen van IS toen hij in augustus met Syrische rebellen meereisde. Goto was een ervaren journalist, met vijf boeken op zijn naam. Hij werkte als oorlogscorrespondent in verschillende conflictgebieden.

In oktober reisde hij naar Syrië om Yukawa te helpen. Tegen persbureau Reuters zei hij: "Ik moet er minstens één keer heen en mijn fixers ontmoeten en vragen wat de huidige situatie is. Ik moet hen persoonlijk spreken. Ik denk dat dat nodig is", zei Goto. Waar en wanneer hij precies ontvoerd werd, is niet bekend. Het is wel duidelijk dat Goto gebied binnen ging dat onder controle staat van IS in een poging te pleiten voor de vrijlating van Yukawa.

Een week geleden zou Yukawa onthoofd zijn. Een aantal dagen later stelde IS een ultimatum: de terreurgroep zou Goto's leven sparen als Jordanië een terrorist zou uitleveren. Deel van het ultimatum was ook een Jordaanse piloot die in handen is van IS. Het is niet duidelijk of hij nog leeft. "Ik hoopte dat Kenji levend terug zou keren om iedereen te bedanken die hem gesteund heeft", zei Goto's broer Junchi tegen Japanse media.

Kenji Goto Jogo (links) en Haruna Yukawa in handen van IS.
AP Kenji Goto Jogo (links) en Haruna Yukawa in handen van IS.