PKK stelt voorwaarden voor vrijlating Duitse bergbeklimmers

De rest van de groep bergbeklimmers mocht terugkeren naar de stad Dogubayazit.
UNKNOWN De rest van de groep bergbeklimmers mocht terugkeren naar de stad Dogubayazit.

Twee dagen na de ontvoering van drie Duitse bergbeklimmers heeft de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) de bondsregering voorwaarden gesteld voor hun vrijlating. De bondsregering moet haar "vijandige politiek" jegens de PKK en het Koerdische volk beëindigen, luidde het in een verklaring, die het nauw bij de PKK aanleunende persagentschap Firat vandaag verspreidde. Bijzonderheden over de "vijandige politiek" werden niet genoemd.

"We laten ons niet afpersen"
De ontvoerde alpinisten stellen het wel, luidde het voorts. Het Turkse leger wordt aangemaand zijn operaties aan de berg Ararat te staken, omdat dat het leven van de gijzelaars in gevaar brengt. De autoriteiten hadden vandaag de berg in het oosten van het land voor alle toeristen afgesloten. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat Duitsland zich niet laat afpersen. Hij riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars. De PPK liet in een verklaring aan het persbureau Firat weten geen vijandigheid te voelen jegens het Duitse volk.

Zendverbod
Vijf PKK-strijders hadden dinsdagavond de drie uit Beieren afkomstige mannen uit een klimkamp op de Ararat op 3200 meter hoogte ontvoerd. De overige tien leden van de Duitse bergklimmersgroep mochten naar de stad Dogubayazit terugkeren. Drie weken geleden had het bondsministerie van Binnenlandse Zaken een Koerdische televisiezender een zendverbod opgelegd. De PKK zelf is in Duitsland sinds november 1993 verboden. In Berlijn spant Buitenlandse Zaken zich "intensief" in om een oplossing te vinden voor het gijzeldrama. (belga/sd)