Pizzaketen Domino’s slaat massaal ingrediënten in uit vrees voor tekorten bij “harde” brexit

Beeld ter illustratie, pizzaketen Domino’s
REUTERS Beeld ter illustratie, pizzaketen Domino’s
De pizzaketen Domino's heeft voor 7 miljoen pond (zo'n 7,62 miljoen euro) aan ingrediënten ingeslagen uit vrees voor tekorten bij een "harde" brexit, bericht The Guardian. Het bedrijf zegt in zijn halfjaarupdate dat "het waarschijnlijker is geworden dat die tekorten zich zullen voordoen".

De keten koopt zijn bloem en kaas in Groot-Brittannië zelf, maar importeert ook heel wat producten. De tomatensaus bijvoorbeeld komt uit Portugal. 

Gevreesd wordt dat als het Verenigde Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt zonder akkoord, er lange wachtrijen zullen ontstaan aan de grens. Dit is vooral nefast voor de handel in verse voeding. Naast mogelijk bederf, wordt ook gevreesd voor hogere prijzen bij heel wat producten. De nieuwe premier Boris Johnson lijkt alvast aan te sturen op een "no-deal", zeggen Europese diplomaten aan The Guardian.

Domino's zou als pizzaketen dus last kunnen ondervinden van de harde brexit, terwijl het bedrijf in eigen land in een conflict verwikkeld zit met zijn franchisenemers. Die willen een groter aandeel in de winst. Zolang het conflict niet opgelost raakt -het bedrijf zelf verwacht dat dit nog maanden kan duren- komen er ook geen nieuwe vestigingen bij. Domino's heeft daarnaast te lijden onder de concurrentie van maaltijdleveranciers als Deliveroo en Uber Eats. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Van Roy

    Ronny maar de Engelsen kunnen nog geen handel drijven met USA of andere landen zolang ze bij Europa zijn. En de dag ze uit Europa zijn Duurt het toch een tijd voor die handelsakkoorden in orde zijn

  • Ronny Vansteelandt

    Wat een zever. Die ingrediënten kun je wereldwijd aankopen. Net alsof elke Amerikaanse pizza of lasagna gemaakt is met ingrediënten uit Europa. Dat geld ook voor de Britten. Ze kunnen ze kopen in het land van hun anti - Europavriendje Trump.

  • Rosanne Van Daele

    Het UK oogst wat ze gezaaid hebben. Populist Johnson zal er weinig last van hebben dat het UK in de afgrond rijdt, de Engelse burger daarentegen des te meer !