Pistorius wordt psychiatrisch onderzocht

Pistorius tijdens het proces
AFP Pistorius tijdens het proces
Oscar Pistorius moet psychiatrisch onderzocht worden om vast te stellen of hij lijdt aan een geestesziekte. Dat heeft de rechtbank, waar de atleet terechtstaat voor moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, bepaald. Het onderzoek is volgens rechter Thokozile Masipa nodig om ervoor te zorgen dat de verdachte een eerlijk proces krijgt.

Eerder vroeg het Openbaar Ministerie al om een psychisch onderzoek. De aanklager zei dat er "een redelijke mogelijkheid'' bestaat dat Pistorius aan een psychische ziekte lijdt. Als dat niet wordt onderzocht, is de kans groot dat de atleet tegen een rechterlijke uitspraak in beroep gaat. Hij zou zich er dan op kunnen beroepen dat er geen onderzoek naar zijn geestelijke toestand is gedaan.

Trauma
De door de verdediging opgevoerde psycholoog Merryl Vorster zei maandag tijdens het proces dat de Zuid-Afrikaanse atleet lijdt aan een angststoornis. Die zou hij hebben opgelopen door een "onstabiele jeugd'' en de traumatische ervaring die hij als baby had doordat zijn onderbenen werden geamputeerd.

Volgende week worden de uitslagen van het onderzoek bekendgemaakt, aldus de rechter. Het proces, dat ondertussen de 32e dag inging, loopt door het onderzoek verdere vertraging op.