Pinochet beval moord op Chileense diplomaat in VS

AP
Generaal Augusto Pinochet (foto) heeft in 1976 een rechtstreeks bevel gegeven om een Chileense diplomaat te vermoorden in Washington DC. Dat meldt The Guardian op basis van onlangs vrijgegeven documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het gaat om Orlando Letelier, een voormalig minister van Defensie en Buitenlandse Zaken onder Salvador Allende. Hij kwam op 21 september 1976 om het leven toen een bom in zijn wagen ontplofte, vlakbij het Witte Huis. Ook een collega van Letelier kwam daarbij om het leven. Letelier werd in 1973, na de staatsgreep van Pinochet, opgepakt en gemarteld, maar slaagde erin naar de VS te vluchten. Daar werkte hij voor het Institute of Policy Studies in de Amerikaanse hoofdstad.

De documenten, die eergisteren in Santiago door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan de Chileense presidente Michelle Bachelet werden overhandigd, tonen ook aan dat Pinochet zijn rol in de moord angstvallig geheim wilde houden. Hij had zelfs plannen om zijn eigen hoofd van de inlichtingendiensten, generaal Manuel Contreras, te laten vermoorden.