Piloten zijn oververmoeid: grotere kans op ongelukken

Getty Images/Westend61
De gevaren van chronisch slaapgebrek en oververmoeidheid van piloten op nachtvluchten wordt onderschat. Er is een duidelijk verband tussen te weinig rust en minder alert zijn achter de stuurknuppel. Dat vergroot de kans op ongelukken, schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Piloten op nachtvluchten hebben te weinig nachtrust en dat kan gevaarlijk zijn. Een gebrek aan slaap leidt er namelijk toe dat je minder alert bent, wat dan weer het risico op accidenten vergroot. Dat zegt de European Cockpit Association (ECA) in reactie op een nieuwe wetenschappelijke studie in opdracht van de Europese Commissie. 

ECA-voorzitter Jon Horne, een Britse captain, roept Brussel op de regels acuut aan te scherpen. Zeker nu de luchtvaart onstuimig doorgroeit en er een serieus pilotentekort dreigt. "Daardoor neemt de werkdruk toe.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vandam

  Ronny biesen u geeft altijd kritiek als het over piloten gaat...nooit geslaagd en onnodig laat de uitleg aan de mensen die er wel iets van kennen Annie broeckx was dat maar waar er zijn er veel te weinig want veel beginnen maar weinig slagen ,ook de zware lening geeft dikwijls de doorslag

 • Harry hermans

  Piloten slapen op lange vluchten

 • Annie Broeckx

  Waarom kan niet hetzelfde als bij truckchauffeurs,na zoveel uur vliegen verplichte rust.Zijn er niet genoeg piloten vliegtuig aan de grond laten.

 • mark germanus

  Inderdaad het is een zwaar beroep,als je urenlang in je stoel moet zitten (intercont.vluchten)in een kleine ruimte,goed concentreren uiteindelijk is men verantwoordelijk voor honderden mensen.Zelfs als men goed betaald word,stress is stress,en kan alleen voorkomen worden door voldoende rust.

 • Ronny Biesen

  Ik zie er altijd 3 in de cabine. En ze wisselen af. Er is ook een slaapcabine. Na de vlucht gaan ze naar hotel en kunnen ze ganse dag slapen als ze willen. Hoezo oververmoeid?