Piloten vliegen wereld rond in 76 jaar oude Spitfire

AFP
In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een Spitfire geland nadat het toestel rondom de wereld vloog. Een primeur voor het legendarische gevechtsvliegtuig, beroemd van de Slag om Engeland van 1940.

Het zilverkleurige vliegtuig landde in Goodwood, lands de zuidkust van Engeland, precies vier maanden nadat het op 5 augustus opgestegen was voor zijn grote reis.
Het 76 jaar oude en gedemilitariseerde toestel legde een tocht van 27.000 mijl (43.500 kilometer) af over een dertigtal landen. De Britse piloten Steve Brooks (58) en Matt Jones (45) zaten achter de stuurknuppel. Jones bestuurde het toestel tijdens het laatste stuk, van het Nederlandse Lelystad naar Engeland.

Tijdens de reis vloog de Spitfire over het Vrijheidsbeeld in New York en de piramides in Egypte. Het toestel vloog de Atlantische Oceaan over via de Faeröer-eilanden en Reykjavik, passeerde langs Groenland en vloog boven de afgelegen gebieden van het noorden van Canada.

In de Verenigde Staten moesten de piloten twee dagen halt houden aan een ranch in Texas, na een probleem met de temperatuursonde. Het toestel bevond zich ook in Japan op het ogenblik van de tyfoons.

Met hun reis rond de wereld wilden Brooks en Jones hulde brengen aan degenen die het vliegtuig ontworpen, gebouwd en bestuurd hebben en een oproep doen om de vrijheid te koesteren. Van de zowat 20.000 Spitfires die gebouwd werden, zijn er nog minder dan 250 over. Amper een vijftigtal zijn nog in staat om te vliegen. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Flor Peeters

  Heel goed zal het niet zijn voor het klimaat maar deze vlucht moet kunnen.

 • Lucien Mertens

  Tot daar mijn bijdrage...

 • Albert Hessens

  prachtig vliegtuig ... en deze uitvoering is werkelijk fenomenaal

 • Jules Vermeers

  Dat en de Hurricane hebben de Britten uit de klauwen van de nazi's gehouden.

 • Jan De Bisschop

  In Antwerpen is het de p51 Mustang.