Piloten British Airways staken voor het eerst in veertig jaar: bijna alle vluchten geschrapt

De vliegtuigen van British Airways blijven 48 uur aan de grond: voor het eerst in het bestaan van de maatschappij staken de piloten.
HANNAH MCKAY De vliegtuigen van British Airways blijven 48 uur aan de grond: voor het eerst in het bestaan van de maatschappij staken de piloten.
De piloten van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways zijn deze nacht voor het eerst ooit in staking gegaan om hun ontevredenheid over het loonbeleid te uiten. Zeker 850 vluchten per dag worden geannuleerd, inclusief die van en naar Brussel. De staking begon kort na middernacht en zal 48 uur duren. 

De effecten van de staking zullen volgens een schatting van The Guardian de komende dagen door minstens 145.000 passagiers worden gevoeld. Elke dag voert het bedrijf 850 vluchten uit in het Verenigd Koninkrijk, voor het grootste deel vanop de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick. Reizigers die door de staking in de problemen komen, zullen worden gecompenseerd of omgeboekt naar een latere vlucht - eventueel met een andere maatschappij.

De piloten eisen een salarisverhoging en nieuwe afspraken over de verdeling van de winst en betaling in aandelen. Overleg met de directie in het weekend om de eerste staking binnen het bedrijf in veertig jaar te voorkomen, leidde niet tot concrete resultaten. British Airways, dat onderdeel is van de beursgenoteerde luchtvaartgroep IAG, zegt de piloten een “eerlijke” loonsverhoging te hebben geboden. Beide partijen hebben nog wel aangegeven verder met elkaar in overleg te willen gaan. 

Een tweede staking staat alvast gepland voor 27 september als er in de tussentijd geen akkoord wordt gesloten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • patrick morel

    Ze kregen een loonopslag van 11% over drie jaar aangeboden en een deel van de winsten maar ze willen meer. Wie zou ook tevreden zijn met een loon van 100.000 pond en meer per jaar.