Pilootproject fietspad van gerecycleerd plastic krijgt vervolg

Archiefbeeld van de opening van het PlasticRoad-fietspad in Zwolle, Nederland. Het fietspad is gemaakt van gerecycleerd plastic.
ANP Archiefbeeld van de opening van het PlasticRoad-fietspad in Zwolle, Nederland. Het fietspad is gemaakt van gerecycleerd plastic.
Al een miljoen keer fietsten mensen over het eerste fietspad ter wereld dat volledig gemaakt is van herbruikbare kunststoffen. De zogeheten PlasticRoad in het Nederlandse Zwolle is na 1,5 jaar testen en doorontwikkelen klaar voor marktintroductie. Uit de testen blijkt dat het plastic fietspad bestand is tegen zware belasting, een oplossing biedt voor waterproblematiek bij hevige regenval en droogte en zich daarenboven goed houdt onder alle omstandigheden. 

Het fietspad, dat zo'n 1.000 kilo gerecycleerd plastic bevat per 30 meter, bespaarde al zo'n 50 tot 70 procent CO2-uitstoot ten opzichte van een traditioneel fietspad gemaakt van asfalt of betontegels.

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt de PlasticRoad industrieel geproduceerd. De bedrijven achter de plastic weg, bouwer VolkerWessels, plasticbuizenmaker Wavin en oliebedrijf Total, werken nu aan een test van een plastic parkeerplaats. “Dat betekent dat een weg voor autoverkeer gemaakt van de PlasticRoad steeds realistischer wordt”, aldus het team. Ook staan trottoirs en schoolpleinen op de planning. “De focus ligt in eerste instantie op afzet in Nederland en de omliggende landen, waarna we opschaling naar andere markten in de wereld verwachten”, klinkt het.

Veva Daniels, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bevestigt deze geslaagde eerste test, maar geeft aan dat onze Vlaamse overheid nooit zal vertrekken vanuit slechts één test. “De Nederlandse organisatie zal de resultaten van verschillende tests aan ons komen presenteren, waarna wij als overheid zullen beslissen of dit ook in Vlaanderen kan worden geïmplementeerd”, aldus Daniels.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.