Piloot redt passagiers maar komt om bij crash zeppelin

EPA
In Duitsland is gisterenavond een zeppelin in brand gevlogen en neergestort op de luchthaven van Reichelsheim (Wetterau). Drie passagiers kwamen er met de schrik vanaf, maar de piloot overleefde de crash niet, meldt een woordvoerder van de politie.

De zeppelin voerde een promotievlucht uit naar aanleiding van een regionaal feest. Getuigen meldden dat tijdens het landen problemen ontstonden. De motor maakte een raar geluid, en er viel een benzinegeur waar te nemen.

Toen de zeppelin ongeveer twee meter boven de grond hing, gaf de piloot de drie passagiers - twee journalisten en een fotograaf - de opdracht om uit de cabine te springen.

"Geen schijn van kans"
Door dat verlies van gewicht steeg de zeppelin tot ongeveer 40 meter boven de grond. De piloot, een 52-jarige Australiër, probeerde de zeppelin nog aan de grond te zetten, maar het toestel vatte vuur en stortte 300 meter verder neer in een veld. "De piloot maakte geen schijn van kans", aldus een woordvoerder van de politie.

Luchtvaartexperts zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.De getroffen zeppelin was een tweemotorig luchtschip van het type Lightship A60. Anders dan andere zeppelins is die zonder geraamte gebouwd. Het omhulsel staat onder druk van niet-brandbaar heliumgas.

Reclamevluchten afgelast
Na het ongeluk stopte bandenfabrikant Goodyear zijn reclamevluchten. Een tweede vergelijkbaar toestel werd niet meer ingezet, maakte de onderneming in Hanau bekend. (afp/sam/adha)