Piloot omgekomen bij neerhalen Russisch gevechtsvliegtuig

Foto ter illustratie
ap Foto ter illustratie
De piloot van het Russische gevechtsvliegtuig dat boven de Syrische provincie Idlib is neergehaald, is volgens het Russische ministerie van Defensie om het leven gebracht. Dat melden Russische persagentschappen.

De piloot van de Sukhoi Su-25 kon nog uit het vliegtuig springen, maar is gedood in het "gevecht met terroristen", aldus het ministerie aan het Russische staatspersagentschap Tass.

Eerder had het Syrische Observatorium voor de mensenrechten (SOHR) bekendgemaakt dat een gewapende groep in Syrië het vliegtuig had neergehaald en dat de piloot was gevangengenomen. Later meldde ook het observatorium dat de piloot om het leven kwam.

Idlib

Volgens het ministerie sprong de piloot uit het vliegtuig boven gebied dat gecontroleerd wordt door strijders van 'Jabhat al-Nusra', het vroegere al-Nusra Front dat sinds 2016 in Jabhat Fateh al-Sham is omgedoopt.

De provincie Idlib is de enige die nog bijna volledig in handen is van de Syrische rebellen. De afgelopen weken hebben Syrische regeringstroepen, met Russische luchtsteun, de aanvallen op Idlib opgevoerd. Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. 

Verantwoordelijkheid opgeëist

De jihadistische groep Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), gedomineerd door de vroegere lokale tak van Al-Qaida in Syrië, zegt het Russische gevechtsvliegtuig boven de Syrische provincie Idlib te hebben neergehaald. De groep eiste de verantwoordelijkheid op via het propagandakanaal Ibaa.

HTS opereert al jaren in de regio onder een reeks verschillende namen en is nu een alliantie tussen Jabhat Fateh al-Sham en vier kleinere facties.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emir Alispago

  Zulke " piloten" bombarderen regelmatig markten in ziekenhuizen om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken. Moeten zij genadig zijn voor hem ?!

 • Pieter Demeyere

  Elke dag tientallen verscheurde of verbrande kinder zien ten gevolge van moedwillige Russische en Syrische bombardementen op burgers. Spijtig dat we dit niet te zien krijgen. Weer een Russisch vliegtuig en piloot minder die de moegetergde uitgehongerde verjaagde syrische bevolking kan bombarderen. Assad en Rusland zijn de echte terreurzaaiers!!

 • Jan De Bisschop

  Voor de mensen die het eventueel willen weten, dit is een afbeelding van een Sukhoi 24 in "landingsconfiguratie" op 17L, Latakia Air Base, ook wel Khmeimin Air Base genoemd.."Vakantieoord" van de Russische luchtmacht in Syrie op 10 km zuidoost van Latakia.

 • Paul Boutsen

  Ik zou niet in de schoenen van die piloot willen zijn. Dit is erger dan de hel waar die man is in terecht gekomen, de hel die hij ons net voor wilde beschermen.

 • joost blondiau

  Het was daar in Syrië toch allemaal opgelost? Terreurniveaus die dalen want IS vormt geen gevaar meer..