Piloot en copiloot verlaten in volle vlucht allebei de cockpit na vlammende ruzie

BELGA
Jet Airways heeft een onderzoek ingesteld na een ruzie tussen een piloot en zijn vrouwelijke copiloot tijdens een vlucht op 1 januari van Mumbai naar Londen. Op een gegeven moment hebben ze beiden de cockpit verlaten en zat er dus niemand aan de knoppen van de Boeing 777 met 324 passagiers en 14 crewleden aan boord. Uiteraard vloog het vliegtuig op automatische piloot, maar het gaat om een grove overtreding van de veiligheidsregels voor de luchtvaart. Te allen tijde moet minstens één piloot bij de besturingselementen blijven.

De piloot zou de vrouwelijke copiloot tijdens een meningsverschil een klap hebben gegeven, waarop zij in tranen uit de cockpit rende en in het gangpad getroost werd door crewleden. De piloot maande via de intercom het vliegtuigpersoneel aan haar terug te sturen. Toen dat niet lukte, verliet hij zelf de cockpit kortstondig om haar te overtuigen terug te keren. Even later verliet de copilote de cockpit nogmaals, maar ging ze al snel uit eigen beweging terug.

Het incident zou redelijk snel na het opstijgen hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk landde de vlucht zo’n negen uur later veilig in Londen. De Indian Directorate of General Civil Aviation (DGCA) heeft de licentie van de piloot intussen ingetrokken en een onderzoek ingesteld naar het incident. Ook luchtvaartmaatschappij Jet Airways is een intern onderzoek gestart en heeft de beide werknemers van het rooster gehaald. “Er was een misverstand tussen de cockpitcrew”, verklaart een woordvoerder van Jet Airways. “Het kon snel en vriendschappelijk opgelost worden, de vlucht kon veilig zijn reis verderzetten en veilig landen. De veiligheid van onze reizigers en crew staat voorop. Onze maatschappij heeft een zerotolerantiebeleid voor welke actie dan ook van zijn werknemers die de veiligheid in het gedrang brengen."
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tina Colpaert

  Alle 2 op non actief zetten en zeker nooit meer samen laten vliegen en die deur was dan dicht en ze konder er niet meer in want normaal kan deze toch enkel via binnen kant geopend worden of hadden ze een deur stop?????

 • Erik Bulté

  Iedere werkende mens loopt op de toppen van zijn tenen... Diegene die van ganser dagen geen klop doen, en leven van de maatschappij, krijgen alweer gelijk

 • roland peeters

  Zoek een andere zei ze.....en stapte uit !

 • Patrick Moorthamer

  Mening verschil tussen geliefde maw

 • Wiske De Klerk

  Amaai een piloot die een co-piloot slaat in volle vlucht? Ontslaan.