Pijnlijke nederlaag Obama: Democraten torpederen zelf zijn vrijhandelsplan

EPA
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag in het Huis van Afgevaardigden een pijnlijke nederlaag geleden, mede door toedoen van zijn Democratische partijgenoten. Een verrassingsbezoek van de president 's ochtends aan het Capitool kon niet verhinderen dat hij geen zogenaamde 'versnelde procedure' krijgt, die hem meer macht geeft om handelsakkoorden af te sluiten. En zo staat ook een vrijhandelsakkoord met Aziatische landen op de helling.

Opmerkelijk
De Democraten verwierpen een maatregel die compensatie geeft aan werknemers die hun baan verliezen door de internationale vrijhandel. Opmerkelijk, want ze steunen normaliter deze maatregel wanneer die ter stemming voorkomt. De stemming draaide uit op een 126-302 nederlaag.

Omwille van de gemaakte afspraken, kan Obama zonder deze goedkeuring zijn versnelde procedure niet krijgen - hoewel die bij een latere symbolische stemming wel gestemd werd. Nu moet de hele procedure immers ook via de Senaat, wat de uitkomst onzeker maakt. De president had de 'fast track' nodig voor een trans-Pacifisch parterschap met 12 Aziatische landen.

Macht president
Met deze strategie kantten de betrokken Democraten zich tegen een procedure die de president aanzienlijk meer macht geeft om vrijhandelsakkoorden af te sluiten. Als de versnelde procedure geldt, kunnen Huis en Senaat hierover immers enkel stemmen, en dus niet aanpassen. Obama en zijn regering hadden maanden gelobbyd om zijn macht qua vrijhandel uit te breiden. Dat is volgens hen nodig om de handelsakkoorden erdoor te krijgen die de Amerikaanse economie competitief moet houden.

"We moeten trager gaan", vatte Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, samen. De Democraten kozen in deze de kant van de vakbonden, die het verdwijnen van industriële banen aan de vrijhandelsakkoorden wijten.

Steun van ongewone coalitie
Obama genoot in dit dossier de steun van een ongewone coalitie met de meerderheid van de Republikeinen.

GETTY
AFP