Pijnlijke fout: YouTube-tool die nepnieuws moet herkennen, duidt livestreams Notre-Dame aan als video 9/11

De brand in de Notre-Dame gisterenavond.
REUTERS De brand in de Notre-Dame gisterenavond.
Een pijnlijke fout van YouTube zorgde ervoor dat live-video's van de brandende kathedraal Notre-Dame in Parijs werden aangemerkt als video’s over de aanslagen van 11 september 2001. De fout zat in een tool die YouTube net in het leven heeft geroepen om nepnieuws te herkennen.

De tool wordt aangestuurd door een algoritme van de videodienst, zo laat een woordvoerder van YouTube weten aan Buzzfeed. YouTube is een nieuwe dienst aan het testen die video’s onderaan in een tekstblokje voorziet van opmerkingen als er een vermoeden bestaat van mogelijke onjuiste informatie. Tijdens verschillende livestreams van Franse nieuwsmedia werd een blokje getoond met informatie over de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in Amerika.

Complottheorieën

YouTube zet het extra blokje met informatie in bij video's over gevoelige onderwerpen waar mogelijk complottheorieën over bestaan, bijvoorbeeld over beweringen dat de aarde plat is en dat de maanlanding in scene is gezet.

Hoe het blokje met info tevoorschijn kon komen onder streams over de Notre-Dame is niet duidelijk. “De panelen worden in gang gezet via een algoritme en onze systemen gaan soms wel eens in de fout. Voor livestreams over deze brand zetten we de panelen uit”, laat de woordvoerder aan Buzzfeed weten.

De blokken met extra informatie zijn vooralsnog overigens alleen te zien in de VS en Zuid-Korea. In Frankrijk of in België was de fout dan ook niet te zien.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Flanders

    Computers gaan nu al zeggen wat waar en niet waar is. Hoe zouden ze reageren op video's waarop de Panama papers en andere uitgelegd worden? Wie de algoritmes schrijft zal de 'waarheid' bepalen ...

Video