Pijnlijk voor Internationaal Strafhof: Soedanese president knijpt ertussenuit

AP
De Soedanese president Omar al-Bashir heeft de benen genomen uit Zuid-Afrika. Terwijl in een rechtbank een hoorzitting plaatsvond om te kijken of de president moet worden vastgehouden en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag steeg het toestel van Bashir op, meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwszender News24.

Het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde niet veel later dat Bashir aan boord van het toestel is. "Het vliegtuig van president Bashir is opgestegen in Johannesburg en moet rond 18.30 uur (plaatselijke tijd) aankomen", aldus Informatieminister Yasser Youssef. Volgens de minister zal de president een toespraak houden bij zijn aankomst.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag had Zuid-Afrika gisteren opgeroepen om de Soedanese president Omar al-Bashir op te pakken. Bashir was in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Het ICC heeft twee aanhoudingsbevelen tegen Bashir uitstaan en zag nu de kans om hem voor het gerecht te krijgen. Bashir, die sinds 1989 aan de macht is, wordt sinds 2009 gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de aanklager is hij verantwoordelijk voor de genocide in de crisisregio Darfoer.

"Gasten van de regering"

De afgelopen dagen leek de entourage van Bashir er gerust op dat hij, ondanks de zaak die enkele Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisaties opgestart waren, zonder problemen het land zou kunnen verlaten. "Deze rechtszaak is het probleem van de Zuid-Afrikaanse regering", zei de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Ghandour zondag. "We zijn hier als gasten van de Zuid-Afrikaanse regering. Die regering heeft ons garanties gegeven."

Het Strafhof beschikt niet over eigen politie-eenheden, maar vertrouwt op de landen die het Verdrag van Rome hebben getekend om voortvluchtigen te arresteren. Ook Zuid-Afrika ondertekende dat Verdrag, dat de basis legde voor de oprichting van het Strafhof.