Pijnlijk moment: Trump loopt blauwtje bij vrouwelijke astronauten

Photo News
De Amerikaanse president Donald Trump is vrijdag de mist ingegaan bij een telefonisch gesprek met astronauten Christina Koch en Jessica Meir, die in het internationaal ruimtestation ISS verblijven. Zij maakten geschiedenis door voor de allereerste keer een ruimtewandeling te maken in een team dat uitsluitend bestond uit vrouwen. Trump zei tot twee keer toe dat ze de eerste vrouwen ooit waren die een ruimtewandeling maakten. Dat lieten ze niet passeren.

Koch en Meir vervingen samen een kapotte batterijlader, terwijl hun vier mannelijke collega’s binnen bleven in het ruimtestation. Een historisch moment, want nooit eerder werd een ruimtewandeling gemaakt waarbij het hele team uit vrouwen bestond.

Ivanka

Voor de gelegenheid maakte president Trump tijd vrij en voor het oog van de verzamelde pers belde hij met de twee astronautes om hen te feliciteren. Daarbij zei hij echter tot twee keer toe dat het de eerste keer was dat vrouwen een ruimtewandeling maakten.


“Dit is de eerste keer dat een vrouw buiten het ruimtestation komt”, aldus Trump, terwijl naast hem zijn dochter Ivanka zat te knikken. Even later herhaalde hij dat nog een keer: “Jullie zijn geweldig. Ze hebben de allereerste vrouwelijke ruimtewandeling uitgevoerd om een onderdeel aan de buitenkant van het ruimtestation te vervangen.” (lees hieronder verder)

REUTERS
Astronauten Christina Koch (links) en Jessica Meir.
via REUTERS Astronauten Christina Koch (links) en Jessica Meir.

In haar antwoord corrigeerde Meir de president. Ze beklemtoonde dat ze voortbouwden op het werk van vele vrouwen die hen vooraf waren gegaan met ruimtewandelingen. “We willen onszelf niet te veel krediet toe-eigenen, want er zijn al veel vrouwelijke ruimtewandelaars geweest”, zei ze. “Het is gewoon de eerste keer dat twee vrouwen samen naar buiten gaan.”

Svetlana Savitskaya

In totaal hebben al 15 vrouwen een ruimtewandeling gemaakt in de geschiedenis van de ruimtevaart. De eerste was kosmonaut Svetlana Savitskaya in 1984. De eerste Amerikaanse die dat deed, was Kathryn Sullivan. Zij deed dat later datzelfde jaar.

De eerste vrouw in de ruimte was trouwens ook een Russische. Valentina Teresjkova reisde in 1963 mee aan boord van de Vostok 6.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Depreter

  We weten het ondertussen wel.. gretig springt de vrt nieuwsdienst voor afbraak van President Trump. Stel je voor : het voetbalnieuws komt er maar nadien!!!!

 • peter destoop

  Dan hoor je eens iemand van planeet aarde: dan is het nog wel trump zeker. je zou voor minder niet antwoorden ...

 • Arthur Westerman

  @René Mattyns : je begrijpt toch dat de nitwit in kwestie Trump zelf is? Overigens gaat het niet erom dat Don Trump een foutje maakte, maar om de tweetstorm en republikeins gekonkel die gaan volgen. Greatest Leader Trump kan het nooit fout hebben, dus de realiteit moet wel fout zijn!

 • Catherine MISTIAEN

  Zucht. Alweer een misverstand: president Trump weet heel goed wat hij zegt. Trouwens, hij herhaalt zijn woorden in dezelfde toespraak. Natuurlijk zit er altijd een beetje ironie in zijn betoog. De échte vrouwen-test zou zijn, dat het héle team enkel en alleen uit vrouwen bestaat, zonder man waarop deze vrouwen kunnen rekenen (als het scheefloopt). Zonder man die hen helpt, begeleid en uiteindelijk de eindjes aan elkaar knoopt, op het einde, om rampen te vermijden. Dàt bedoelt DT.

 • geert calleeuw

  man man is da nu zo een ramp !! iedereen kan mis zijn maar van trump wordt het steeds opgeblazen , zouden zich beter met andere dingen moeien , heel die media