Pijnlijk: Franse topambtenaar die debat gele hesjes moest leiden zet stap opzij nadat blijkt dat ze bijna evenveel verdient als Macron

Chantal Jouanno.
AFP Chantal Jouanno.
Ze was er de geknipte persoon voor en moest het 'grote nationale debat’ over de verzuchtingen van de gele hesjesbeweging leiden. Maar Chantal Jouanno zet nu toch een stap opzij. De voormalige Franse minister, die aan het hoofd staat van de Nationale Commissie voor het Publiek Debat, blijkt namelijk 14.600 euro per maand te verdienen, bijna evenveel als president Emmanuel Macron zelf. 

In Frankrijk is ophef ontstaan over het loon van Chantal Jouanno, voormalig minister van Sport onder president Sarkozy. Zij staat vandaag aan het hoofd van de Nationale Commissie voor het Publiek Debat, een overheidsagentschap die er op moet toezien dat de Franse bevolking genoeg betrokken wordt bij het beleid en vaker zijn zeg kan doen. Het is onder die Commissie dat er een groot overleg georganiseerd zou worden met de vertegenwoordigers van de zogenaamde 'gele hesjes’. Binnen de commissie zouden hun verzuchtingen dan ter sprake kunnen komen. Jouanno zou het ‘grand débat’, dat volgende week van start gaat, leiden.

Jouanno’s loon van 14.600 euro bruto is op zich geen geheim. Maar doordat er nu zo de nadruk op wordt gelegd, is een sereen debat onmogelijk geworden, vindt ze. Haar loon bedraagt amper minder dan dat van zowel de Franse premier als de Franse president, die goed 15.000 euro krijgen. Volgens Jouanno moet het debat wel doorgaan, “daar geloof ik absoluut in”. Ze zegt ook de kritiek van de bevolking te begrijpen, maar preciseert dat “de overheden het loon vastleggen”, ook voor haar voorgangers en opvolgers. Ze blijft dan ook aan het hoofd van de commissie staan, maar legt haar “lot in handen van de president en de regering wat de verloning van het voorzitterschap betreft”.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Wouters

  Wie bij de bron zit bepaald naar waar het water loopt,dit verklaard de hoge lonen voor onze politiekers,ze leggen ze zelf vast ,tijd dat hier verandering in komt.

 • louis van hoeylandt

  roger dat is dan nog 5x teveel voor de prestatie die geleverd word

 • lieven tanghe

  Het woord topambtenaar is een tegenstrijdigheid .De ambtenarij is een beschutte werkplaats en enkel mensen die het in de privé niet kunnen waarmaken blijven er of gaan er naartoe , de vuilbak van de maatschappij.

 • Gino Denil

  Michel verdient dus bijna twee keer zo veel als Macron. En Bracke als voorzitter van onze kamer ook. Er is hier duidelijk nog ruimte voor besparingen aan onze politieke top.

 • Roger Cooks

  Niet slecht betaald. Ik had als sectiechef (rang 24) met verschillende verantwoordelijkheden bijna 5x minder.