Ga naar de mobiele website
^ Top

Phoebe (10) stierf gillend van de pijn: verpleegster die voedingssonde verkeerd stak mag beroep niet meer uitoefenen

Twitter
Een meisje van 10 jaar is een vreselijke dood gestorven nadat een verpleegster een voedingssonde verkeerd had ingebracht. En dat ondanks het feit dat er heel wat signalen waren dat er iets verkeerd was. Carrie-Anne Nash (35) werd vorig jaar nog door een rechtbank vrijgesproken voor doodslag, maar de Britse beroepsvereniging heeft haar nu uit het register geschrapt, waardoor ze haar beroep niet meer mag uitoefenen. "Ze gedroeg zich niet zoals een goede verpleegster hoort te doen", klinkt het.

Het incident gebeurde in augustus 2012. De kleine Phoebe Willis (10) uit Locking leed aan een zeldzame genetische aandoening - cystinose - waardoor ze niet normaal kon eten en sondevoeding moest krijgen. Die sonde moest om de drie tot vier maanden vervangen worden. En het was tijdens zo een procedure in het ziekenhuis dat het fout ging.

Expertise
Aangezien er die dag niemand aanwezig was met de juiste expertise in het Weston General Hospital, belde het personeel Carrie-Anne Nash. De vrouw werkte als sondevoedingsspecialist voor het bedrijf Nutricia en leek de juiste vrouw voor de job. 48 uur later zou het kind echter dood zijn.

Tijdens en na de procedure - die heel moeizaam ging - gilde Phoebe het uit van de pijn. Desondanks werd ze naar huis gestuurd. Haar ouders Julian en Heather gaven haar voor het slapengaan nog melk, maar die kwam in een holte tussen haar vitale organen terecht. En dat leidde tot een bloedvergiftiging. Ze werd naar het Bristol Children's Hospital gebracht, maar kreeg een buikvliesontsteking, enkele hartaanvallen en liep onherstelbare hersenschade op. Op 26 augustus 2012 overleed ze.

Proces
Tijdens een proces vorig jaar werd de verpleegster vrijgesproken voor doodslag. De openbare aanklager had nog aangevoerd dat de zorg die ze had geboden niet toereikend was geweest, in die mate dat ze criminele feiten had gesteld. Maar de vrouw zelf zei dat ze te goeder trouw had gehandeld en de hele tijd een dokter op de hoogte had gehouden. Een jury beraadslaagde maar liefst acht uur en 38 minuten, maar veroordeelde haar niet.

Niet toereikend
De beroepsvereniging van verpleegkundigen denkt er nu echter anders over. Op een hoorzitting van de Nursing and Midwifery Council klonk het dat Nash gehandeld had "op een manier die niet toereikend was voor een geregistreerde verpleegster". En dat ze "niet op de juiste manier had gereageerd op de pijn en het ongemak die het meisje had getoond".

"U had uit ervaring moeten weten dat er aanwijzingen waren dat de tube verkeerd zat en liet haar een ongerechtvaardigd risico lopen. Daarmee overtrad u de basisprincipes van ons beroep en maakte u ons beroep te schande", klonk het, waarop beslist werd om de vrouw uit het register te schrappen. Verzachtende omstandigheden dat ze nooit eerder in de fout was gegaan en het ziekenhuis niet goed kende, brachten geen zoden aan de dijk. Ook haar spijt mocht niet baten. "Ze toont geen inzicht in de ernst van de feiten, probeert ze te vergoelijken en zou ze in de toekomst nog kunnen herhalen."

De vrouw heeft nu wel nog 18 maanden de tijd om in beroep te gaan.

Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Zo erg

 • vumilia namushosi

  Zo iets lezen doet pijn

 • Shakira moessa

  Vreselijk dat je je kindje zo moet afgeven!!

 • Anonymous

  Verschrikkelijk voor dat kind.

 • Anonymous

  Natuurlijk kan je als verpleegster ook wel een fout maken maar bij een kind let je toch extra op en het meisje had veel pijn dus dan moet je als verpleegster toch weten dat er iets gaande is. Verpleegster onwaardig.

Gesponsord

Meld een bug