Phil de bosmarmot ziet zijn schaduw en voorspelt zo nog zes weken winterweer

AP
Punxsutawney Phil, in ons land ook bekend als Phil de bosmarmot, heeft vanochtend zijn schaduw gezien. Dat betekent nog zes weken winterweer in de Verenigde Staten, zo berichten Amerikaanse media. De traditie van "Groundhog Day" (Bosmarmottendag), die valt op 2 februari, is de inspiratie van de bekende, gelijknamige film met de onvolprezen Bill Murray in de hoofdrol.

De traditie wil dat als Punxsutawney Phil op Groundhog Day zijn schaduw ziet de Verenigde Staten nog zes weken winterweer te wachten staat. In het andere geval wordt het een vroege lente. Hoewel het vandaag bewolkt was en zelfs licht sneeuwde toen de bosmarmot om 7.15 uur lokale tijd uit zijn hol werd gehaald in het dorp Punxsutawney, Pennsylvania, bleek het dier dus toch zijn schaduw gezien te hebben. Het ging al om Phils 131ste voorspelling.

De voorspellingen van Phil de bosmarmot geven ieder jaar weer aanleiding tot controverse. Volgens de officiële website van Phil heeft hij het al iedere keer bij het rechte eind gehad. Maar 'The Washington Post' schrijft dat hij het deze keer al fout had nog voor hij terug in zijn hol zat. Zo zouden in het zuidoosten van de Verenigde Staten bomen al in bloei staan, twintig dagen vroeger dan normaal.

Groundhog Clublid John Griffiths toont de weersvoorspellende marmot aan het publiek tijdens de Groundhog Day-viering in Punxsutawney, Pennsylvania.
EPA Groundhog Clublid John Griffiths toont de weersvoorspellende marmot aan het publiek tijdens de Groundhog Day-viering in Punxsutawney, Pennsylvania.
Getty Images
Groundhog Clublid Dan McGinley en Punsxutawney Phil.
EPA Groundhog Clublid Dan McGinley en Punsxutawney Phil.
Bill Deeley, voorzitter van de Groundhog Club, en Jeff Lundy, vice-voorzitter, kondigen aan dat Phil zijn schaduw gezien heeft tijdens de 131ste viering van Groundhog Day in Punxsutawney,Pennsylvania.
AP Bill Deeley, voorzitter van de Groundhog Club, en Jeff Lundy, vice-voorzitter, kondigen aan dat Phil zijn schaduw gezien heeft tijdens de 131ste viering van Groundhog Day in Punxsutawney,Pennsylvania.