Pfizer blokkeert het gebruik van zijn producten bij dodelijke injecties

AP
Het farmaceutische bedrijf Pfizer kondigde gisteren aan dat het strenge controles heeft ingevoerd op de verdeling van zijn producten om ervoor te zorgen dat ze niet gebruikt worden bij dodelijke injecties. De multinational was het laatste bedrijf waarvan middelen om executies uit te voeren gekocht konden worden.

"Pfizer is sterk gekant tegen het gebruik van zijn producten in dodelijke injecties ter uitvoering van de doodstraf", zo klinkt het op de website van de onderneming. Daarom heeft Pfizer "voor specifieke producten die door sommige landen gebruikt worden bij dodelijke injecties, distributiebeperkingen ingevoerd".

Het gaat om zeven door Pfizer geproduceerde substanties, waaronder bromide en kaliumchloride. De groothandelaren, distributeurs en kopers moeten zich ertoe verbinden om de producten niet door te verkopen aan gevangenissen die ze willen gebruiken voor het toedienen van dodelijke injecties.

Pfizer doet de aankondiging op het moment dat landen waar dodelijke kampen hebben. Een twintigtal Europese en Amerikaanse bedrijven stelden eerder al beperkingen in op de verdeling van de voor dodelijke injecties gebruikte producten, aldus The New York Times.

Sommige Amerikaanse staten stelden executies al maanden uit bij gebrek aan de nodige substanties of door juridische procedures met betrekking tot de injectieprocedures. Andere landen hebben zelfs opnieuw de gaskamer of de elektrische stoel ingevoerd als alternatief voor de dodelijke injectie.