Peuter (1) in kinderwagen doodgeschoten in New York

Davell Gardner Jr., amper 1 jaar oud, zat in een buggy toen hij zondagavond geraakt werd door een kogel.
REUTERS Davell Gardner Jr., amper 1 jaar oud, zat in een buggy toen hij zondagavond geraakt werd door een kogel.
In New York zijn in 24 uur tijd zeker zeventien mensen neergeschoten bij verschillende schietpartijen. De politie spreekt van een “astronomisch” aantal. De meeste slachtoffers vielen in de wijk Brooklyn, maar volgens een politieofficier stijgt het aantal schietincidenten in alle delen van de stad. Onder de slachtoffers is een jongen van amper 1 jaar oud.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zeventien mensen die in 24 uur tijd werden neergeschoten. Volgens de politie gaat het om een “astronomisch” aantal, dat voor een volledig weekend voor de metropool al veel zou zijn. Nu vonden de schietincidenten in amper een dag tijd plaats.

New Yorkers zijn vooral diep geschokt door de brutaliteit waarmee een 1-jarige jongen uit het leven werd gerukt. Davell Gardner Jr. maakte deel uit van een groep die zondagavond was samengekomen aan een speelplein in Brooklyn. De aanwezigen profiteerden er van het mooie weer en stonden verzameld rond een smeulende grill, toen omstreeks 23.30 uur twee gewapende mannen kwamen aangerend en het vuur openden op de groep.

(Lees verder onder de foto’s)

REUTERS
REUTERS

Kinderwagen

Davell zat in een kinderwagen en kreeg een kogel in de buik. De peuter werd nog overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis, maar bezweek aan zijn verwondingen. Bij de schietpartij raakten ook drie mannen gewond, meldt The New York Times. Een 27-jarige man werd geraakt in de enkel en een 36-jarige man kreeg een kogel in het been. De derde gewonde is een 35-jarige man die in de lies werd geraakt. 

Twee van de drie neergeschoten mannen staan bij het gerecht bekend voor onder meer wapengeweld, meldt CNN. Het motief voor het bloedbad van zondagavond is nog onduidelijk. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Davell is het niet het enige kind dat afgelopen weekend bij wapengeweld betrokken raakte in The Big Apple. Bij twee andere schietpartijen in New York raakten zondagavond ook nog twee jongens van 12 en 15 jaar gewond.

Politiecommissaris Dermot Shea.
AP Politiecommissaris Dermot Shea.

Besparingen

Het aantal schietincidenten in de metropool is vorige maand gestegen met 130 procent ten opzichte van juni 2019. Er waren ook veel meer inbraken en autodiefstallen dan een jaar eerder, aldus de politie.

Politiecommissaris Dermot Shea klaagde begin deze maand dat "de toename van het geweld onschuldige mensen steeds vaker in gevaar brengt en het weefsel van de samenleving verscheurt". Shea zei dat het werk van de politie is getroffen door inkrimping van het budget.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft eind juni nog in overleg met de New York Police Department (NYPD) een miljard dollar of ongeveer 880 miljoen euro bij de politie weggehaald om het geld te besteden "aan jongeren en gemeenschapswerk". Hij deed dat terwijl buiten betogers tegen de politie zijn besluit gespannen afwachtten.

Shea zei dat de opleiding van meer dan 1.150 kandidaat-politieagenten is afgelast door de bezuiniging. De NYPD heeft ondertussen ook te maken met een uittocht van personeel en een enorm aantal aanvragen voor vervroegd pensioen. In de eerste week van juli lieten 179 agenten weten eerder te willen stoppen met werken tegenover 35 in dezelfde periode in 2019.

Lees ook: Greet De Keyser in de VS: “Anarchie werkt niet en de politie zoals ze nu bestaat in de VS, is geen garantie tegen anarchie” (+)

Bill de Blasio, burgemeester van New York.
AP Bill de Blasio, burgemeester van New York.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PIERRE BILLIAUW

  Geen commentaar, Als het beleid het nu nog steeds begrepen heeft !?

 • Christophe Vandepoel

  Joris Peeters, als we de statistieken bekijken wil je dan zeggen dat er een hoop mentaal gestoorden zitten in de afro amerikaanse gemeenschap?

 • Joris Peeters

  Zal nog meer gebeuren met een hoop mentaal gestoorden en vrij wapenbezit. Ze willen het maar niet leren...

 • patrrik versys

  Ze hebben het nog altijd niet door, links bestuur werkt, zachte heelmeesters maken stinkende wonden

 • Guido Pintens

  Andy De Schieter, hoe kom je erbij de zogezegde alcohollobby te vergelijken met de Amerikaanse wapenlobby? Door de niet aflatende druk van de wapenlobby hebben de meeste Amerikanen tot honderden wapens per persoon om iedereen neer te knallen uit zogezegde zelfverdediging. Daar lopen honderdenduizenden rond met wapens op straat. Hier zie je nog niet bijna honderdenduizenden rondlopen met een pint in hun handen. En daarbij een pint is niet dodelijk voor andere burgers ... pffft