Peter Mutharika wint presidentsverkiezingen in Malawi

Peter Mutharika (midden) heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in Malawi.
AFP Peter Mutharika (midden) heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in Malawi.
De oppositiekandidaat Peter Mutharika heeft op 20 mei de gecontesteerde presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land Malawi gewonnen met een score van 36,4 procent. Dat heeft de verkiezingscommissie gisteren meegedeeld.

Peter Mutharika, broer van de in 2012 overleden president Bingu wa Mutharika, haalde meer stemmen dan zijn belangrijkste tegenstrevers: Lazarus Chakwera (27,8 procent) en uittredend president Joyce Banda (20,2 procent). In totaal heeft 70,8 procent van de kiesgerechtigden ook een stem uitgebracht.

Het bekendmaken van de verkiezingsuitslag verliep niet zonder slag of stoot. De stemming en de telling was namelijk erg chaotisch verlopen. Zo had de verkiezingscommissie onregelmatigheden vastgesteld in sommige stembureaus, waar er meer uitgebrachte stemmen dan kiezers waren.

Hertelling
Uittredend president Joyce Banda, die volgens de officieuze resultaten ook al achterop lag, had daarop aangeklaagd dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren en eiste een hertelling van de stemmen. De verkiezingscommissie wilde daaraan gehoor geven, maar vroeg een maand de tijd om die hertelling uit te voeren.

Het Hooggerechtshof weigerde het uitstel echter toe te kennen en vroeg om de verkiezingsresultaten meteen bekend te maken. De grondwet bepaalt namelijk dat de verkiezingsuitslagen binnen de acht dagen moeten worden bekendgemaakt. Wegens organisatorische problemen werd de stembusgang van 20 mei op sommige plaatsen voortgezet tot 22 mei, waardoor de deadline vrijdagavond bereikt werd.