Peruaanse oud-president Humala voorlopig op vrije voeten

De voormalige Peruaanse president Ollanta Humala (midden) samen met zijn vrouw Nadine Heredia in zijn huis in Lima.
EPA De voormalige Peruaanse president Ollanta Humala (midden) samen met zijn vrouw Nadine Heredia in zijn huis in Lima.
In Peru hebben de voormalige president Ollanta Humala en zijn vrouw Nadine Heredia de gevangenis verlaten. Ze werden begroet door tientallen aanhangers. Het echtpaar zat sinds juli 2017 in voorlopige hechtenis na beschuldigingen van corruptie.

Humala, aan de macht van 2011 tot 2016, en zijn vrouw worden door het openbaar ministerie beschuldigd van witwassen van geld en het aanvaarden van 3 miljoen dollar aan steekpenningen van de Braziliaanse bouwreus Odebrecht in de aanloop naar de verkiezingen in 2011. Ruim negen maanden zaten ze vast, terwijl de speurders bewijzen verzamelen.

De oud-president stapte echter met een verzoek van "habeas corpus" naar het hooggerechtshof, waardoor hij op vrije voeten zou kunnen blijven tot hij alle beroepsmiddelen heeft uitgeput. Het verzoek werd vorige donderdag aanvaard en de rechter beval de vrijlating van het stel.

Odebrecht-schandaal

Het Odebrecht-schandaal dreigt ondertussen alle democratisch verkozen staatshoofden van Peru sinds het einde van het tijdperk de autoritaire president Alberto Fujimori (1990-2000) in de problemen te brengen. Humala's opvolger Pedro Pablo Kuczynski trad op 23 maart van dit jaar af in de nasleep van corruptiebeschuldigingen. Tegen Alejandro Toledo (2001-2006) loopt een aanhoudingsbevel. En ook naar Alan García (2006-2011) loopt een onderzoek.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.