Peruaanse oud-president Fujimori (80) opgenomen in ziekenhuis nadat Hooggerechtshof hem weer naar gevangenis stuurt

Alberto Fujimori in januari van dit jaar.
AFP Alberto Fujimori in januari van dit jaar.
Alberto Fujimori, de voormalige president van Peru, is direct na zijn arrestatie naar het ziekenhuis gebracht. Televisiebeelden toonden dat hij in het bijzijn van zijn zoon in een ambulance naar een kliniek in de hoofdstad Lima is vervoerd.

Vorig jaar werd de 80-jarige oud-president amnestie verleend, maar die beslissing werd gisteren teruggedraaid door het hooggerechtshof in Peru. De opperrechter achtte de vrijlating ongrondwettig en gaf opdracht de 80-jarige ex-leider onmiddellijk te arresteren. 

Fujimori, die in de periode 1990-2000 een rechtse regering aanvoerde, kreeg indertijd een celstraf van 25 jaar wegens misdaden tegen de menselijkheid en fraude. Daarvan had hij er tien uitgezeten.

Woede over gratie

Toenmalig president Pedro Pablo Kuczynski verleende hem met kerst gratie vanwege gezondheidsredenen. Dat leidde tot grote woede bij veel Peruanen. Enkele dagen eerder was Kuczynski nog ontsnapt aan een afzettingsprocedure dankzij de steun van Fujimori-getrouwen in het congres. 

De advocaat van Fujimori heeft bezwaar gemaakt tegen de uitspraak van de rechter en wil dat het voltallig college van opperrechters zich over de kwestie buigt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yves Hinnekens

    De corruptie is niet ver te zoeken...bewezen: eens corrupt, altijd corrupt