Persvrijheid Hongarije nog meer bedreigd door sterkere controle op regeringstrouwe media

De Hongaarse premier Viktor Orban
EPA De Hongaarse premier Viktor Orban
De regeringstrouwe private media in Hongarije zullen onder nog sterkere staatscontrole te staan komen. Concreet worden 500 mediabedrijven samengevoegd in een holding, die hun kranten, tijdschriften en televisiekanalen centraal zal coördineren.

De holding krijgt de naam Midden-Europese Stichting voor Media en Pers (Közep-Europai Sajto es Media Alapitvany) en zal geleid worden door Gabor Liszkay, een trouwe metgezel van de Hongaarse premier Viktor Orban. 

“Zwaarwegend en systematisch machtsmisbruik”

De Duitse journalistenbond sloeg vandaag alarm, en vroeg de Europese Commissie om "de pogingen van de Hongaarse regering om de vrijheid en het pluralisme van de media in te perken, als zwaarwegend en systematisch machtsmisbruik te behandelen".

Orban gaf persoonlijk de opdracht tot de centralisatie, uit ongenoegen over het feit dat veel overheidsmiddelen van verschillende regeringsvriendelijke mediabedrijven wegvloeiden, volgens oppositiewebsite 444.hu.

De afgelopen jaren werd het perslandschap van Hongarije met inbegrip van de private media zoveel mogelijk in overeenstemming gebracht met de regeringslijn. Als drukkingsmiddel werden de overheidsadvertenties gebruikt, die de media broodnodig hebben om te overleven. De enkele kritische media vrezen voor hun economische overleven.

Bekijk ook:

Orban en Verhofstadt verwikkeld in afficheoorlog

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Ducournau

  De grote held van vele Europeanen is in sneltempo van zijn land terug een totalitaire staat aan het maken. Binnenkort is Hongarije er slechter aan toe dan in communistische tijden, maar dat moet allemaal kunnen zo lang ze niet solidair hoeven te zijn met oorlogsslachtoffers. Merkwaardig hoeveel vrijheid mensen opofferen uit angst.

 • Bernard Loncke

  Hier is het juist omgekeerd. Sterke controle door de linkse partijen wat er in de media (artikels en commentaren) komt maar vooral in Wallonië waar de pers vrijheid uitsluitend bepaald wordt door de PS (Di Rupo). Van onpartijdigheid gesproken ..Bah!

 • paul piens

  Hier in België willen de extreem linksen ook onze vrijheid van mening inperken en daar kraait geen haan om. Twee maten en twee gewichten, zeg ik dan

 • Ludwig Vanden Boer

  Ik denk dat Hongarije-Orban en VS-Trump familie zijn. Ze passen niet in het politiek correcte plaatje en moeten dus gebashed worden. Orban zou dus de persvrijheid aan banden leggen. Er zijn andere landen die laten hun journalisten vermoorden en die hebben vandaag ook een stoeltje op de G20, mogelijks zelfs de opdrachtgever zelf. Wat is nu het ergste?

 • Filip Desmedt

  Dus , als ik het goed begrijp, gaan ze daar het zelfde doen als in Belgie dus , de regering gaat de media controleren en alles opleggen , alleen , in Belgie wordt enkel linkse media getolereerd , en al de rest NIET getolereerd , zoals onpartijdigheid NIET getolereerd wordt . Zie dus geen probleem , maar de media natuurlijk wel , want in Hongarije moet men de vuile linkse streken niet .....