Personeel overspoelde ziekenhuizen in Wuhan draagt pampers wegens geen tijd om naar toilet te gaan

EPA
Ziekenhuispersoneel in de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het dodelijke coronavirus uitbrak, draagt tijdens de diensturen pampers voor volwassenen omdat ze de tijd niet kunnen vinden om naar het toilet te gaan. De ziekenhuizen worden overspoeld door patiënten die al dan niet besmet zijn met het coronavirus. Dat schrijft The Washington Post.

Donderdag lokale tijd ging Wuhan met zijn 11 miljoen inwoners in quarantaine om de verspreiding van het nieuwe coronavirus 2019-nCoV tegen te gaan. De plaatselijke ziekenhuizen worden sindsdien overrompeld met patiënten die enkel nog in de stad zelf terecht kunnen voor behandeling. Op social media circuleren er beelden van mensen die opeengepakt zitten in hospitaalhallen, waar ze verzorging krijgen omdat er geen bedden meer vrij zijn. In een van de video’s, die niet kon worden gecontroleerd op authenticiteit, gaat een dokter aan de telefoon met - vermoedelijk - zijn baas door het lint: “Ik wil dit niet meer, ontsla mij maar. Smijt mij buiten en stuur me naar huis! Alsof ik niet thuis nieuwjaar wil vieren. Alsof ook wij niet willen leven.”

Het medisch personeel draagt luiers uit schrik om hun gaspakken te scheuren als ze het zouden uitdoen bij een toiletbezoek. De kans bestaat dat ze geen nieuw pak kunnen krijgen wegens een gebrek aan voorraad. Ook van ander beschermend materiaal, zoals chirurgische maskers en veiligheidsbrillen, zou er maar een beperkt aanbod zijn. Een Chinese arts zou volgens de Daily Mail het virus opgelopen hebben omdat hij geen veiligheidsbril droeg.

Artsen vrezen zelf besmet te worden. De Post haalt het geval aan van een met het Wuhanvirus geïnfecteerde dokter die er “kapot” van was en zich opsloot in haar appartement. Ze zei niks aan haar ouders en voelde zich “hulpeloos en eenzaam”. 

Specialist infectieziekten Jiang Jijun stierf donderdag aan een hartaanval terwijl hij patiënten aan het helpen was. De arts had door de jaren heen te maken gehad met de vogelgriep, influenza A en tuberculose.

En dan is er de verpleegster die zeven maanden zwanger was, toch bleef doorwerken en besmet geraakte. Toen ze het ook aan haar moeder van 70 had doorgegeven, deed ze haar beklag op sociale media, waarna ze toch een plekje in het ziekenhuis kreeg voor verzorging.

In Wuhan wordt intussen sinds gisteren een noodhospitaal opgetrokken met duizend bedden. De werken zouden amper een week in beslag nemen. Nog een tweede noodziekenhuis met 1.300 in Wuhan is vandaag aangekondigd. Dat zou over twee weken in gebruik genomen worden.

Lees op HLN wat je zelf kunt toen tegen het nieuwe coronavirus. In een speciaal artikel beantwoorden we al je prangende vragen.

Bulldozers zijn druk in de weer om in amper zes dagen een noodhospitaal met 1.000 bedden op te trekken.
REUTERS Bulldozers zijn druk in de weer om in amper zes dagen een noodhospitaal met 1.000 bedden op te trekken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
AP12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johny Vermeiren

  Er wordt nergens vermeld hoelang het virus in de lucht leeft. Dit is belangrijk.

 • Tom Amonski

  In het artikel geven ze toch een andere reden voor de pamper

 • jean petermans

  Wauw, da's hygiënisch.

 • Pieter Verhulst

  Grote verschil met Ebola is dat dat in een niet commerciële omgeving gebeurde. Chinezen vliegen de wereld rond. Hun ziektes dus ook. Alweer een fijn voordeel van globalisme.

 • Pieter Verhulst

  Dat zal de hygiëne goed verbeteren. Van de een ziekte naar de ander.