Pentagon test succesvol intercontinentale raket

De raket werd vandaag om 09.33 uur Belgische tijd gelanceerd van op de basis Vandenberg in Californië.
AFP De raket werd vandaag om 09.33 uur Belgische tijd gelanceerd van op de basis Vandenberg in Californië.
De VS hebben vandaag bekendgemaakt succesvol een intercontinentale ballistische raket (ICBM) te hebben getest. De Minuteman III beschikt over een nieuw dispositief om deze verouderende grond-luchtraketten te moderniseren.

De raket werd om 09.33 uur Belgische tijd gelanceerd van op de basis Vandenberg in Californië. Het projectiel legde zowat 6.760 km boven de Stille Oceaan af om ter hoogte van het atol Kwajalein in de Marshall-archipel in zee te ploffen, zegt de Amerikaanse luchtmacht (USAF).

“Betrouwbare nucleaire afschrikking”

Die beklemtoont dat het een ontwikkelings- en geen routinetest zoals die van 2 oktober betrof. De Minuteman III is sinds 2005 de enige grond-luchtraket uit het Amerikaanse nucleair arsenaal, en bevindt zich in silo's op drie militaire bases. Maar de oorlogsraket is aan het verouderen. Moderniseringsprogramma's zoals vandaag uitgetest "zijn essentieel opdat ons land een betrouwbare nucleaire afschrikking heeft", zei kolonel Omar Colbert, die het bevel voert over de tests.

De USAF benadrukt ook dat de test al maanden geleden was gepland, en "geen antwoord of reactie op gebeurtenissen in de wereld of spanningen in een regio is.” De raket voerde overigens ook geen kop mee, maar beschikte over een “terugkeermodule” of het onderdeel dat normaal elke kernkop van een ICBM meevoert. 

De Amerikaanse luchtmacht beklemtoont dat het geen routinetest zoals die van 2 oktober (in beeld) betrof.
AP De Amerikaanse luchtmacht beklemtoont dat het geen routinetest zoals die van 2 oktober (in beeld) betrof.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lucien lemahieu

  en de industrie draait lekker voort.

 • Levi Raes

  Dit druist toch in tegen alle regels? Of gelden die alleen voor Iran en Noord-Korea?

 • Sobek Wessels

  Welk land heeft ooit al Kernwapens Gebruikt tegen Burger doelen , Geen Militaire doelen maar Steden vol onschuldige mensen ? Hiroshima en Nagasaki ? En juist dat land gaat even zeggen Welke landen nucleaire wapens mogen hebben of wie Testen mag doen ? Eigenlijk zou de VS geen nucleaire wapens mogen hebben omdat ze die al Onrechtmatig gebruikt hebben !?? En wat hebben ze allemaal Kapot gemaakt in de Stille Oceaan met hun Testen ??

 • emiel wouters

  Iedereen zal wel anders praten als ze nog eens ons moeten helpen zoals in 14 -18 en 40 - 45. En denk maar niet dat zij onze vijand zijn, het zou wel eens dichter bij zijn als je denkt.

 • patrick mostin

  Dan mag iedereen het doen,toch?