Pentagon stuurt extra troepen naar oosten van Syrië om olievelden te beschermen

Een strijder van de Koerdische militie YPG beschermt met een kalashnikov in zijn hand een olieveld in het noordoosten van Syrië. Archieffoto.
Photo News Een strijder van de Koerdische militie YPG beschermt met een kalashnikov in zijn hand een olieveld in het noordoosten van Syrië. Archieffoto.
Het Pentagon heeft vandaag aangekondigd dat het de militaire inzet in het oosten van Syrië verhoogt om de olievelden daar te beschermen tegen de jihadisten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De beslissing komt er amper twee weken nadat president Trump besloot de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken.

Reden om de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië “met extra militaire middelen” uit te breiden, is volgens een hoge functionaris van het Pentagon om te voorkomen dat olievelden worden heroverd door restanten van IS of andere terroristische groeperingen. 

Volgens de Amerikaanse media zou het Trump vooral te doen zijn om de olievelden in de Syrische provincie Deir el-Zour. De militaire top van de VS zien dat gebied als cruciaal om een terugkeer van IS in de regio te voorkomen.

"De Verenigde Staten zijn vastbesloten om hun posities, in samenwerking met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), te versterken”, verklaart een militaire verantwoordelijke die anoniem wil blijven. 

Omvang operatie onbekend

Over de omvang van de operatie is niets bekend, ook is het voorlopig onduidelijk wat precies onder de “extra militaire middelen” verstaan wordt. Volgens de Amerikaanse media gaat het om tanks en bijbehorende manschappen die zich al in het Midden-Oosten bevinden.

Boze inwoners gooien in de Noord-Syrische stad Qamishli aardappelen naar de zich terugtrekkende Amerikaanse tanks.
AP Boze inwoners gooien in de Noord-Syrische stad Qamishli aardappelen naar de zich terugtrekkende Amerikaanse tanks.30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Schelvergem

  Er wordt hier grote zever verteld die niet beseffen als je dat uit handen heeft je nog veel meer gaat betalen aan de pomp. Voor de gewone gemiddelde werkman is deze actie van de Amerikanen zeer welkom.

 • MICHELINE GEVERS

  Zouden de Koerden Trump nog vertrouwen???

 • johan fransaert

  zo kennen we de Amerikanen weer.

 • Willy Scholaart

  wat een zever wordt hier allemaal verteld! in mijn ogen hebben de amerikanen groot gelijk, wie wil allemaal die olie? IS op de eerste plaats kunnen dan terug wapens kopen en hun terreur terug uitbreiden zoals ze in het verleden hebben gedaan, dan ERDOGAN dan moet hij ze niet meer kopen aan IS zoals in het verleden en wat doet ASSAD er mee zijn eigen volk uitmoorden, maar bij velen is het maar juist te doen om Trump in een slecht daglicht te stellen.

 • Michel Van der Hoydowch

  AMERIKA gaat nog steeds met de oliereserves lopen , wij mogen enkel de IS ers opvangen .