Pentagon overweegt kantoorruimte in Trump Tower te huren

AP
De Amerikaanse Defensie denkt erover om kantoorruimte in de Trump Tower op Fifth Avenue in New York te huren. Dat meldt de CNN. Het doet volgens de New York Times meteen de vraag rijzen of er in dat geval geen sprake is van presidentiële belangenvermenging. Want de dollars van de Amerikaanse belastingbetaler zouden zo rechtstreeks naar de zakenbelangen van Donald Trump kunnen vloeien.

Een woordvoerder van het Pentagon bevestigde dat de mogelijkheid bekeken wordt, weliswaar "binnen alle wettelijke vereisten die van toepassing zijn". Volgens de officiële verklaring is het huren van "de kantoorruimte noodzakelijk voor het personeel en de uitrusting die de president ondersteunen tijdens zijn verblijf in het gebouw". Zo mag de zogenaamde 'nucleaire voetbal' nooit wijken van Trumps zijde.

In de beruchte Tower wonen nog minstens een half jaar Trumps vrouw Melania en zijn zoon Barron. Ook de president zelf wil er nog vaak tijd doorbrengen.

In het verleden maakte het Pentagon soortgelijke afspraken met voormalige presidenten, zoals met Barack Obama in verband met zijn persoonlijke woning in Chicago. Maar het verschil is dat er daar nooit financiële belangenvermengingen mee gemoeid waren.

De gemiddelde prijs van een commerciële ruimte in de Trump Tower zou 1,5 miljoen dollar per jaar bedragen.