Pentagon is alert: China traint voor aanvallen op Amerikaanse doelen

AFP
Het Chinese leger is 'hoogstwaarschijnlijk' aan het trainen om Amerikaanse en geallieerde doelen in de Stille Oceaan aan te vallen. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een rapport, zo meldt de BBC.

Het jaarverslag van het 'Pentagon' stelt dat China zijn vermogen om bommenwerpers verder weg te sturen vergroot. Ook zou de Aziatische grootmacht de militaire capaciteit opvoeren, waaronder defensie-uitgaven die geschat worden op 190 miljard dollar. Dat is een derde van de militaire uitgaven van de Verenigde Staten. China heeft nog niet gereageerd op het rapport.

De waarschuwing voor luchtaanvallen is onderdeel van een uitgebreide beoordeling van de militaire en economische ambities van China. 'In de afgelopen drie jaar heeft het  Chinese Volksleger, het 'People's Liberation Army' (PLA), snel zijn operatiegebieden voor bommen die de oceaan over kunnen steken uitgebreid, ervaring opgedaan in kritieke maritieme regio's en waarschijnlijk getraind voor aanvallen op Amerikaanse en geallieerde doelen', aldus het rapport.

Het is niet duidelijk wat China probeert te bewijzen met dergelijke vluchten. 'Het PLA kan daarmee het vermogen demonstreren om Amerikaanse en geallieerde troepen en militaire bases in de westelijke Stille Oceaan, inclusief Guam (een eiland dat een afzonderlijk territorium van de VS vormt), aan te vallen', wordt verder gemeld.

Een Chinese kernonderzeeër in een duikbotenbasis in de oostenlijke provincie Shandong. Foto uit 2013.
AP Een Chinese kernonderzeeër in een duikbotenbasis in de oostenlijke provincie Shandong. Foto uit 2013.

Vechten en winnen
China zou zijn grondtroepen aan het herstructureren zijn om te 'vechten en winnen'. 'Het doel van deze hervormingen is om een mobielere, dodelijkere troepenmacht te creëren', stelt het rapport.


Het militaire budget van China zal naar verwachting toenemen tot 240 miljard dollar in de komende tien jaar, aldus de beoordeling.

In juni kondigde president Donald Trump zijn intenties aan om een zesde tak van de Amerikaanse strijdkrachten op te richten: een 'ruimtemacht'. De VS maken zich zorgen over de groeiende invloed van de Chinezen in de Grote Oceaan, waar Washington nog steeds een grote rol speelt.

Sinds 2014 beschikt de Chinese luchtmacht over stealth-gevechtsvliegtuigen die niet zichtbaar zijn op de radar.
REUTERS Sinds 2014 beschikt de Chinese luchtmacht over stealth-gevechtsvliegtuigen die niet zichtbaar zijn op de radar.97 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • pieter De Potter

  VS mag voor mijn part politie van de wereld spelen, maar niet met Trump aan het hoofd.

 • freddy depaepe

  Gerrits Vets de russen konden alleen oprukken omdat de duitsers hun troepen moesten terugtrekken van het oostfront om de Amerikanen aan te vallen in het westen lees eens een boek daarover, bv Beckers oorlogsdossier 20 eeuw

 • paola nerozzi

  Dat trump gewoon zijn mond houd als iemand iets doet of denkt hij alleen maar aan oorlog of wat dan ook ben het beu dat gezever

 • frans Venloo

  Pas op nu gaat e EU en de VN pas echt wakker worden . Ze gaan binnenkort nieuwe Amerikaanse vliegtuigen op pad sturen met precisie bommen als de VS dit vraagt .En naar het schijnt drijver er reeds pakjes in de zee met vernietigingswapens .

 • Amber vanachte

  Bende klein jong